Vodite mačku na put zrakoplovom? Pročitajte nekoliko bitnih savjeta!

Vodite mačku na put zrakoplovom? Pročitajte nekoliko bitnih savjeta!

Putovanje je često stresno iskustvo za čovjeka a posebno za mačku za koju je promjena staništa na koje je navikla uvijek neugodan doživljaj. U slučaju putovanja zrakoplovom stvari se dodatno kompliciraju, međutim ne očajavajte; uz dobru pripremu i nekoliko savjeta vaš će put proći bez problema.

Prije svega imajte na umu da neće sve mačke reagirati jednako. Uvijek postoje iznimke, poput mačke Iris koja se ne uzrujava previše kada je njen vlasnik povede na rekrativni let sa svojim sportskim zrakoplovom:

Većina nas ipak nismo te sreće. Ključ uspješnog putovanja je planiranje i prikladna oprema. Prvi je korak da na vrijeme pripremite sve potrebne dokumente. To se uglavnom odnosi na dokumentaciju koju zahtijeva odredišna država i dokumente koje traži zrakoplovna kompanija kojom putujete.

Potrebna dokumentacija razlikuje se od države do države, a najpotpunije informacije naći ćete na službenim stranicama nadležne institucije u toj državi. Srećom, uvjeti za mačke nisu zahtjevni i uglavnom je potrebno imati putne isprave u kojima je navedeno je li životinja primila sva potrebna cjepiva i dodatna dokumentacija poput uvozne dozvole i sličnog. Većinom je riječ o formalnostima ali dobro provjerite da se ne suočite sa neugodnim iznenađenjima pri dolasku poput neočekivane karantene za vašeg ljubimca.

Zrakoplovne tvrtke uglavnom traže tipiziranu potvrdu od vašeg veterinara da je mačka zdrava tako da nekoliko tjedana prije puta navratite do veterinara i osigurajte traženu dokumentaciju. Bolesnim životinjama ulaz u zrakoplov neće biti dozvoljen. Ni u kojem slučaju nemojte mački davati bilo kakva sredstva sa smirenje. Uz to što su za njih opasna, mačka će biti zbunjena, može nepredviđeno reagirati, a ako posada posumnja da sa mačkom nešto nije u redu mogu vam zabraniti ulazak u zrakoplov.

Idući korak je izbor odgovarajućeg avioprijevoznika. Pažljivo pročitajte uvjete pod kojima vaša mačka smije putovati. Odmah odustanite od onih koji ne dozvoljavaju transport kućnih ljubimaca u putničkoj kabini. Statistički podaci iz Sjedinjenih američkih država pokazuju da u razdoblju od 2006-2013 godine put nije preživjelo ukupno 330 životinja koje su se nalazile u prtljažnom prostoru, najčešće zbog toplotnog udara. Postoje i tvrtke koje su specijalizirane za prijevoz kućnih ljubimaca ali neugodno ćete se iznenaditi cijenom njihovih usluga koja često iznosi i više tisuća eura.

Oni koji dopuštaju unos životinja u putnički prostor najčešće to rade pod određenim uvjetima, poput maksimalne dopuštene težine (pravi razlog da ih konačno stavite na tu dijetu), dopuštanja samo jedne životinje u kabinskom prostoru (zato rezervirajte kartu rano!), dok recimo Qatar Airways u kabini dopušta sokolove, ali ne i mačke. :) Provjerite i cijenu karte koja je često vezana uz težinu životinje. Detaljne informacije ćete pronaći na internet stranicama avioprijevoznika koje pažljivo pročitajte, a u slučaju nejasnoća ne ustručavajte se nazvati ih telefonom.

Rubens u avionu

Rubens za vrijeme leta

Za put će vam trebati i odgovarajuća torba ili kutija za transport. Vrlo je važno da odgovara dimenzijama koje je propisala zrakoplovna tvrtka kako bi stala u prostor ispod sjedala koje se nalazi ispred vas. Ako su dimenzije odgovarajuće možete koristiti kutiju koju već koristite za prijevoz mačke, u suprotnom ćete ju morati nabaviti. Pokušajte naći što lakšu torbu jer se i težina torbe uzima u obzir pri izračunu cijene karte. Osobno smo koristili posuđenu Sherpa Pet torbu koja se pokazala izvrsna; lagana je, udobna i odgovarajućih dimenzija. Na dno torbe dobro je staviti pelenu u obliku prostirke koja će upiti posljedice moguće “nezgode”.

Sa sobom obavezno ponesite pitku vodu koju povremeno ponudite mački. Hrana nije toliko važna osim ako se ne radi o zaista dugom putovanju jer će za vrijeme puta mačka vjerojatno izgubiti apetit. Većina će mačaka izbjegavati obavljati nuždu, no ako se to ipak dogodi možete sa sobom imati priručnu posudu sa malo pijeska (korisno samo u zračnoj luci) ili se jednostavno oslonite na pelenu i vlažne higijenske maramice. Za vrijeme leta ni u kojem slučaju nemojte vaditi mačku iz torbe, ali je možete milovati rukom što će je umiriti. Mačka će se najsigurnije osjećati u skrovitom i tamnom mjestu, poput onog u kojem se i nalazi.

Slijedi kratki pregled uslova zračnih prijevoznika koji lete sa domaćih zračnih luka.

Sretan vam put!

Riba
Autor: Riba

Mačkolog laik sa 30+ godina iskustva.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *