Je li vam ikada palo na pamet da je vaša mačka alergična na vas?

Je li vam ikada palo na pamet da je vaša mačka alergična na vas?

Neobično pitanje, taman da ga netko postavi na popularnoj stranici Reddit. Godinama su mačke optuživane kao uzročnici alergija i problema sa sinusima kod ljudi, ali je li moguća obrnuta situacija: da je mačka alergična na nas?

Jedan od sudionika rasprave tvrdi da jest i da naše prisustvo može uzrokovati tegobe određenom broju mačaka: “U našem laboratoriju redovno obavljamo alergijske testove na psima i mačkama. Jedan od alergena sa kojim testiramo su čestice mrtve ljudske kože. U usporedbi sa ostalim alergenima reakcije na ovaj nisu retjerano visoke (5-10%), ali svakako postoje.

Dnevno otpuštamo čestice mrtve kože koje se broje u milionima, i često su upravo one većinski sastav onoga što nazivamo “prašina”. Alergične mačke će patiti od astmatičnih napada, teško će ili glasno disati ili kihati. Pomoć dolazi u istom obliku kao i ona koja se daje ljudima: učiniti sve da se alergen ukloni iz okoline ili tretman antihistaminicima.

Uz nas kao uzročnike, slične poteškoće često izaziva boravak mačke u prostoru gdje se puši, a može imati i reakciju na određene vrste mačjeg pijeska.

Riba
Autor: Riba

Mačkolog laik sa 30+ godina iskustva.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *