Kako naučiti djecu da se ponašaju odgovorno prema mačkama?

Kako naučiti djecu da se ponašaju odgovorno prema mačkama?

Mačke imaju posebne potrebe, uključujući potrebu za interakcijom s ljudima prema vlastitim uvjetima. Podučavanje vašeg djeteta da bude nježan skrbnik mačke znači pomagati mu da razumije i poštuje jedinstvene osobine ove životinjske vrste. Dok vaše dijete nema dobre rezultate u odnosu s mačkom, trebate pratiti sve interakcije između njih. Dobra komunikacija između psa i mačke, ne znači da će dijete instinktivno razviti i povezanost s mačkom. Odnos mačaka i djece može biti drugačija priča.

Ponašanje mačaka teško je shvatiti i odraslim ljudima, pa ne bismo trebali biti iznenađeni što djeca često trebaju smjernice o tome kako živjeti u skladu s obiteljskom mačkom.

Djeca koja uče kako to učiniti, uživat će u dobrom odnosu s jednim od najljepših i najintrigantnijih stvorenja prirode.

Kako pomoći djetetu da bude nježno s mačkama?

Nadzirite svaku interakciju između djece i mačaka. Dok vaše dijete nije stručnjak o tome kako i kada dodirivati mačku, trebali biste biti prisutni sve dok su njih dvoje zajedno. Djeca djeluju impulzivno ili na temelju neke frustracije kad ne dobiju što žele, a to su trenuci kada mačka može biti podvrgnuta grubom odnosu.

Izravnim promatranjem načina na koji vaše dijete dolazi u interakciju s mačkom, možete mu dati savjete kako da nježno pristupi životinji, tretira ju s poštovanjem i preusmjeriti njegovo ponašanje po potrebi.

Naučite jezik mačjeg tijela

Vaše dijete treba naučiti čitati govor tijela mačaka kako bi utvrdio kada je mačka sretna i zadovoljna, a kada je najbolje ostaviti ju na miru. Na primjer, opuštena mačka koja uživa u pozornosti imat će pozitivan stav kojim trlja tijelo od dijete, njegovu odjeću ili se oslanja na njega. Ostali znakovi užitka su i podignuti rep. No ako mačka pomiče rep prema natrag i prema naprijed, ili ako je rep pahuljast, dodiruje pod ili je skriven, to je znak da se osjeća uznemireno. Također može spustiti i premjestiti uši nazad i naprijed, režati ili pokazati pandže.

cat child photo

Dodirujte mačku na pravi način

Postoji pravi i krivi način da se mačka dodiruje. Ispravan oblik je s otvorenom rukom i blagim i nježnim pokretom. Pogrešan način uključuje guranje, povlačenje ili grabljenje na bilo koji način. Ako je vaše dijete vrlo malo, trebali bi staviti njegovu ruku u svoju dok miluje mačku.

Učenje male djece da prstima prelaze preko tijela mace, usredotočujući se na vrlo lagani dodir, često je najmanje stresan način za mačku. Također poučite svoje dijete da dodiruje samo leđa, ramena, vrata i gornji dio mačke, jer su noge, rep i trbuh zabranjena područja.

Naučite dijete da ispravno drži mačku

Djeca imaju iznenadne i nepredvidljive pokrete, a mačke ne vole iznenađenja. Zato je vrlo važno podučiti dijete kako da drži mačku. Hvatanje ili prisilno držanje iznenađene mačke je dobar način da ga životinja izgrebe ili ugrize.

Mačka će također trčati svaki put kad vidi kako joj se dijete približava. Pomognite svom djetetu da razumije da mačke trebaju raditi stvari na svoj način, vrijeme, i da je prisiljavanje mačke kontraproduktivno. Neka vaše dijete sjedne i pozove mačku da se popne u krilo, što može zahtijevati mamac poput poslastice ili igračke.

cat kid photo

Ako mačka dođe i sjedne u krilu vašeg djeteta, pobrinite se da je dotakne otvorenom rukom i nježnim pokretima. Čim primijetite da je mačka spremna za odlazak, dijete ga treba ostaviti (ovo vrijedi u svakom trenutku, ne samo ovaj put).

Lekcija kako podignuti mačku

Kada vaše dijete bude spremno za sljedeći korak, naučite ga kako da podigne mačku. Dijete bi trebalo staviti jednu ruku ispod prsa, a drugu koja drži stražnje noge kako bi se težina mačke podigla ravnomjerno. Tada će vaše dijete morati nježno držati mačku, staviti ju na gornji dio tijela kako bi održala ravnotežu i učinila mačku sigurnijim.

Čim mačka želi izaći, pokuša otići, pogleda prema podu, premjesti rep ili uši, vaše dijete ju treba odmah spustiti na tlo ili na drugu stabilnu površinu- nježno i polako.

Igrajte po mačkinim pravilima

Normalan način dječje igre puno je glasniji i aktivniji od onoga što mačka može tolerirati. Ako se vaše dijete želi igrati s mačkom mora naučiti da ne smije vikati, skakati ili trčati, jer će mačku te aktivnosti samo uplašiti.

Interakcija s mačkom mora biti u trenutku kada je vaše dijete “tiho”, kada nauči mirno sjediti, upotrijebiti svoj unutarnji glas i biti strpljivo sa životinjom. Provodite mirno vrijeme s djetetom i mačkom kako bi izgradili povjerenje u njihovu odnosu. Podučite dijete kako koristiti igračku kada se igra s mačkom i ona neće imati potrebu za grebanjem ili se bojati ljudske ruke.

Nemojte se zamarati mačkom koja se skriva

Mačke se skrivaju zbog mnogih razloga, bilo ispod kreveta, iza hladnjaka ili u visokom ormaru. Uznemiravanje mačke koja se skriva i puže pod krevetom ili uklanjanje njenog skrovišta može uzrokovati ugriz ili ogrebotine.

cat child photoVaše dijete treba shvatiti da mačka treba izaći sama i kad želi, ili ju pokušati namamiti s hranom, interaktivnom igračkom i slično. Kako bi pomogli svom djetetu da shvati da su mačke nezavisna bića koja uživaju provoditi vrijeme sama, zamolite ga da pomogne u popravljanju nekih mjesta tako da se mačka tamo može sakriti. Učite svoje dijete da pusti macu samu kada je na nekom od svojih privatnih područja.

Mačke nisu psi. Nisu niti ljudi. Vrlo je važno da dijete razumije prirodu mačaka kao vrstu vrlo različite od svih ostalih. Važno je i za vaše dijete da razumije da kućni ljubimci nisu igračke koje se jednostavno mogu ostaviti ili odbaciti.

Kada djeca nauče kako postupati sa životinjama, razviju razumijevanje, suosjećanje i želju o brizi za njih, kućni ljubimci će im biti najbolji prijatelji i čuvari djetinjstva.

Autor: Dolores

Novinarka, fotografkinja i velika ljubiteljica životinja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *