mačke.hr spontani je projekt nekolicine entuzijasta čije su živote u većoj ili manjoj mjeri obilježile ove životinje, a trenutno su to Anselmo i Rubens.

Anselmo i Rubens

Rubens i Anselmo

Anselmo je pronađen 2006. godine sa potpuno oduzetim stražnjim dijelom tijela koje je vukao za sobom i koje je bilo gotovo potpuno bez krzna. Bio je star nekoliko tjedana i glasno je tražio pomoć.

Veterinar je utvrdio vjerojatno oštećenje kičme, no unatoč lošim prognozama odlučili smo mu dati šansu jer je bio pun energije i žustro se kretao naokolo koristeći samo prednje noge. Nakon desetak dana dogodilo se čudo, i stražnje noge su se počele lagano micati, gotovo neprimjetno. Nakon dva mjeseca bile su dovoljno snažne da se osovi na njih i nedugo nakon toga je prohodao.

Anselmo

Anselmo

Kasnije je na pregledu ultrazvukom i rendgenom utvrđeno da ima slomljenih kralježaka i da je jedan bubreg spušten. Kako je došlo do tih ozljeda nikada nećemo znati, ali Anselmo već preko 10 godina vodi lagodan život u našem domu i to zloupotrebljava.

Iz nekoga razloga voli cipele, posebno ako su nošene.

Rubens je mačka koju mu je poklonio dragi prijatelj (pozdrav Alenu) povodom useljenja u novi stan sa pričom da se radi o zaista posebnoj mješanki perzijske i domaće mačke. Danas mogu reći da je jedino posebno na toj mački zadah iz usta. Više sam puta bio uvjeren da sam je vidio na ulici dok nisam shvatio da ovakvih modela ima najmanje tri u blizini svakog kontejnera za otpad. Uostalom, uvjerite se sami:

Rubens

Od posebnih sposobnosti valja istaknuti da voli žvakati najlonske vrećice i pod stresom joj otpadnu sve dlake s ušiju.