Eutanazija

Eutanazija

Napomena: prije točno godinu dana morali smo uspavati našeg mačka Anselma koji je s nama proveo 15 godina koje nije trebao ni imati s obzirom u kakvom je stanju pronađen na ulici. Iskustva koja vam prenosimo su zato osobna i svježa i nadamo se da će vam pomoći kada i ako se i vi nađete u sličnoj situaciji. 

U slučaju kada se ne zloupotrebljava, eutanazija je jedna od rijetkih privilegija koje životinje uživaju u odnosu na čovjeka. Naziv vuče korijene iz grčkih riječi eu (dobra) i thanatos (smrt). Euatanzija je tema o kojoj se nerado govori, međutim velika je vjerojatnost da ćete se prije ili kasnije suočiti sa tom teškom odlukom.

Kada je pravi trenutak za eutanaziju?

Ne postoji univerzalni recept za određivanje pravog trenutka za eutanaziju našeg ljubimca. To ovisi o karakteru vlasnika kao i o prirodi bolesti. Neki vlasnici se mogu odlučiti na taj korak čim veterinar potvrdi dijagnozu neizlječive terminalne bolesti i spriječiti patnju životinje dok je ona još u relativno dobrom stanju. Velik broj vlasnika će nastojati čim duže odgoditi tu zahtjevnu odluku. Ako ste jedan od njih, jako je bitno da zbog toga vaš ljubimac ne pati više nego što je potrebno.

Kod mačaka je posebno problematično odrediti koliko ona zaista pati, jer su kao i svi grabežljivci genetski uvjetovani da sakrivaju bol i tegobe koje osjećaju. Pažljivo pratite njeno ponašanje, posebno obratite pažnju na neuobičajeno glasanje koje znači da mačka trpi bol.
Nemojte dvojiti niti minute ako je došlo vrijeme za eutanaziju onog trenutka kada životinja počne odbijati hranu ili više ne može samostalno vršiti nuždu. U tom slučaju čim prije dogovorite proceduru sa veterinarom. Ne želite završiti u situaciji da morate čitavu noć bdjeti uz vašeg ljubimca koji trpi bolove zato jer ste odgađali svoju odluku a veterinar trenutno nije dostupan.

U našem slučaju to je bio trenutak kada nas Anselmo nije dočekao iza vrata i pronašli smo ga kako leži u bolovima u kuhinji.

Kako se pripremiti?

Emocionalna priprema ovisi od osobe do osobe, ako je uopće moguće pripremiti se na to. Ponudit ćemo vam nekoliko praktičnih savjeta koji će vam olakšati proces.

Za početak, neka svakako netko ide s vama kao podrška. U tom ste trenutku i vi u emocionalnom stresu i bilo bi preporučljivo da ne vozite sami.

Ponesite od kuće deku ili jastučić kako bi ljubimcu pružili udobnu podlogu sa poznatim mirisom.

Odlučite unaprijed što ćete učiniti sa posmrtnim ostacima. Više o tome možete pronaći u nastavku teksta.

I ne zaboravite – ljudski je zaplakati.

Kako izgleda sam proces eutanazije

Pravilna i humana eutanazija sastoji se od tri koraka, i nemojte pristati ni na kakvu drugu proceduru. To neka bude posljednji poklon vašem ljubimcu.

Životinja će možda biti uznemirena ili u bolovima i najprije će dobiti sedativ kako bi se umirila i poštedila boli i stresa. Nakon par minuta mačka će biti opuštena i neće trpiti bol.

Veterinar će zatim pripremiti venu na šapi i pričvrstiti kateter kako bi se smanjila mogućnost neuspješnog uvođenja igle u venu, što je čest problem pogotovo ako je životinja dehidridana. U venu se zatim ubrizgava koktel anestetika koji će životinju u vrlo kratkom vremenu uvesti u dubok san u kojem neće ništa osjećati niti će biti svjesna svoje okoline. Biti će potpuno anestezirana i mirno će disati.

Konačno, ubrizgava se mješavina barbiturata i analgetika u potrebnoj količini koja će u manje od minute zaustaviti srce i disanje. Mačka će mirno i bez boli “napustiti ovaj svijet”.

Što nakon toga?

Iako to mnogi čine, zakon u Hrvatskoj zabranjuje ukopavanje životinja u zemlju i veterinar vam ne smije predati tijelo.

Imate nekoliko opcija: prepustiti veterinaru da zbrine ostatke (što je često uključeno u cijenu eutanazije), ili kremiranje u jedinom krematoriju za kućne ljubimce u Hrvatskoj koji nudi grupno ili individualno kremiranje.

Ako želite sačuvati pepeo svojeg ljubimca, individualno kremiranje je jedina opcija koja nažalost i najviše košta. :(

Lijek koji najbolje liječi prazninu koja će nastati u vašem životu je novi ljubimac i to vam možemo potvrditi iz prve ruke! :) Nemojte previše čekati!

Autor: Riba

Mačkolog laik sa 30+ godina iskustva.

There are 2 comments for this article
  1. Ljiljana at 11:38

    Moze li se eutanazirat maca koja nije bolesna, osim sto radi nuždu u stanu gdje stigne🤷‍♀️

    • Riba Author at 12:50

      Pozdrav Ljiljana – moze ako vama i veterinaru ta radnja nije moralno dvojbena. Osobno mi je to neprihvatljivo. Ako macka ne vrsi nuzdu na predvidjenom mjestu, najcesce za to postoji razlog poput lokacije, druge macke ili jednostavno neodgovarajuceg vlasnika. Ovo zadnje spominjem jer sam imao macku s kojom sam imao slican problem, na kraju ju je udomila susjeda gdje je problem potpuno nestao.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *