Najbolje pasmine za kućanstva koja imaju mačku

Najbolje pasmine za kućanstva koja imaju mačku

Za pse i mačke se često kaže da su doživotni neprijatelji, no je li tome baš tako? Istina je da postoje pasmine pasa koje su odgajane za lov te im se nikada ne bi trebalo vjerovati u blizini ne samo mačaka, već svih manjih kućnih ljubimaca poput hrčaka, zamoraca ili zečeva.

Postoje i psi koju su izuzetno prijateljski te ukoliko ih se pravilno upozna, mogu biti odlični prijatelji cijeloj obitelji, uključujući i mačku. Donosimo vam 5 pasmina koje su idealne ako bi htjeli proširiti obitelj za još jednog dlakavog člana.

cat dog photo

Zlatni retriver

Zlatni retriver je lovačka pasmina, no kroz cijelu povijest služila je za aportiranje (vraćanje ulovljenog plijena, obično gusaka ili pataka). Ovi psi su izuzetno poslušni i prijateljski te većinu ljudi i životinja smatraju svojim prijateljima.

Zlatni retrieveri su dugi niz godina na popisu najpopularnijih svjetskih pasmina radi svog izgleda i radi svog neodoljivog temperamenta. Prirodno su znatiželjni i mačke neće smatrati svojim neprijateljem. Veća je vjerojatnost da će vašu mačku doživjeti kao mlađeg brata ili sestru kojoj treba njihova zaštita.

Labrador retriver

Labrador je već duže od 10 godina na samom vrhu popisa najpopularnijih svjetskih pasmina te su poznati po svojem neodoljivom i prijateljskom karakteru. Ovi psi se slažu sa svima i životni moto im je “stranci su samo prijatelji koje još nisi upoznao”.

Labradori su također aporteri te imaju snažnu želju da udovolje svom vlasniku. Ako vlasnik odluči nabaviti još jednog ljubimca, ovi psi će ih objeručke prihvatiti u svoju obitelj.

Bigl

Bigl je još jedna pasmina iz reda lovačkih pasmina koje se odlično slažu sa mačkama. Ovi psi iz nekog neobjašnjivog razloga prihvaćaju mačke i uživaju biti u društvu s njima. Inteligentni su i uspiju lako razaznati razliku između mačke i plijena.

Biglovi imaju jak lovni nagon stoga im se ne bi smjelo vjerovati u blizini ostalih manjih životinja, no mačke ne spadaju u njih. Popularni su i energični obiteljski ljubimci koji se češće mogu naći u toj ulozi nego u onoj lovačkoj.

cat dog photoPudle

Pudle spadaju pod one pasmine koje lako podnose suživot sa mačkama. Ovi psi dolaze u tri veličine – toy, minijaturna i standardna. Svaka varijacija ove pasmine drugačije reagira na mačke. Toy pudle se vole igrati s mačkama, minijaturne pudle ih prihvaćaju, dok standardne se prave da ne postoje.

Ovo su energični psi koji vole igru i razne obiteljske aktivnosti. Inteligentni su te su sposobni razlikovati razne situacije i koji je pravilan način interakcije sa drugim ljubimcima poput mačaka.

Kovrčavi bišon

Kovrčavi bišoni su prvenstveno kućni ljubimci te su i uzgajani s tim ciljem. Nemaju nikakav lovni nagon već im je životni cilj provesti što više vremena sa svojom obitelji. Oni su energični i zaigrani te je veća vjerojatnost da će vašoj mački ići na živce nego da će ju napasti.

Ovo su rastom manji psi, stoga djeluju i manje opasni. Obožavaju sve članove obitelji te ako je i mačka dio te obitelji, oni će ju tako i doživljavati. Poslušni su i pomalo plahi, te ako se i počnu loše ponašati, lako ih podignete i odnesete na drugo mjesto.

Autor: macke.hr

macke.hr su centralno mjesto za sve vlasnike mačaka ili one koji žele znati više. Novosti, informacije, pomoć i zanimljivosti - sve na jednom mjestu!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *