Korniš Rex

Korniš Rex

Prva korniš rex mačka rođena je u Engleskoj 1951. godine na farmi Ennismore u Cornwallu. To je bio mužjak Kallibunker nastao spontanom biološkom mutacijom, a parenjem između običnih domaćih mačaka. Ubrzo po rođenju se vidjelo da je njegova dlaka kao u janjadi, vrlo kovrčava. Kako je rastao, razlike između njega i ostatka legla bile su sve izraženije – bio je vitak, tankih kostiju, dugih nogu, uske glave, velikih ušiju i tankog dugog repa.

Osmišljen je uzgojni program kako bi se sačuvala ta recesivna mutacija. Program se bazirao na povratnim parenjima i parenjima s bliskim rođacima, te unakrsnim sa parenjima u kombinaciji sa sijamskim britanskim i burmanskim mačkama. Pasmina je službeno priznata 1967. godine.

Najistaknutija karakteristika ovih mačaka je krzno – mekano, kratko i valovito, koje se gotovo uopće ne linja. Ima tri vrste dlake: vanjsku, srednju i poddlaku. Vrlo je lagana, pa im zato najbolje odgovara život u zatvorenom, u toplim i suhim uvjetima. Također, zanimljivo je da ove mačke imaju lagano sirast miris koji izlazi iz žlijezda na njihovim šapama.

Korniš rex je vrlo druželjubiva pasmina, privržena, uravnotežene naravi. Znatiželjne su i zaigrane, inteligentne i mogu naučiti različite trikove – donositi bačenu lopticu, hodati na vodilici, itd. Energične su i vole interakciju s drugim ljubimcima i djecom. Treba im puno pažnje i društva i dosta su pričljive.

Standard:

GLAVA je srednje dugačka, klinastog oblika. Duljina glave je za jednu trećinu veća od maksimalne širine a sužuje se prema jakoj bradi. Profil je ravan od sredine čela do vrha nosa, lubanja ravna, nos ravan, brada jaka, brkovi i obrve dobre duljine i kovrčavi.

UŠI su velike, široke na osnovi, sužuju se prema zaobljenom vrhu, prekrivene sa nježnim krznom. Smještene su visoko na glavi.

OČI su srednje velike, bademastog oblika, sjajne, jasne, čiste boje.

TIJELO je srednje veličine, mišičavo, čvrsto i vitko.

NOGE su duge, ravne i vitke a šape malene i ovalne.

REP je dugačak, tanak sužava se prema vrhu, pokriven sa valovitom dlakom.

KRZNO je kratko i gusto, blago plišano, bez grube površinske dlake, valovito pogotovo na leđima i repu.

Autor: macke.hr

macke.hr su centralno mjesto za sve vlasnike mačaka ili one koji žele znati više. Novosti, informacije, pomoć i zanimljivosti - sve na jednom mjestu!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *