Mačke prepoznaju glas vlasnika, ali ih nije briga

Mačke prepoznaju glas vlasnika, ali ih nije briga

Nova studija sa Sveučilišta Tokio otkriva da mačke imaju sposobnost raspoznavanja glasa svog vlasnika, ali ih za to nije briga, što svoje korijene ima u evoluciji ove životinje. Dvoje znanstvenika, Atsuko Saito i Kazutaka Shinozuka, proveli su istraživanje na dvadesetak mačaka i to u njihovim domovima, dakle ne u laboratorijskim uvjetima.

Prvo su se vlasnici maknuli od mačaka da ih one ne vide te ih zvali, a potom je i troje stranaca zvalo mačke po imenima. Nakon toga su se pojavili vlasnici i zvali mačke po imenima, a potom su to opet činili nepoznati ljudi.  Nakon svakog poziva mjerili su određene parametre u mačjem ponašanju i pokretima tijela – pomicanje ušiju, očiju i repa, njihovu vokalizaciju, pomicanje šapa.

Pokazalo se da kada mačke čuju ljudski glas, pokazuju tzv. orijentacijsko ponašanje, tj. pomiču uši i glavu kako bi čule odakle on dolazi. Zanimljivo je da, kada bi ih pozvao vlasnik, dakle kada bi čuli poznati glas svog vlasnika, pokazale bi izraženije orijentacijsko ponašanje, ali se (uglavnom) ne bi kretale prema vlasniku.

U studiji se ističe kako je ovakvo ponašanje sasvim u suprotnosti s ponašanjem pasa.

Smatra se da razlog ovakvom ponašanju mačaka leži u korijenima njihovog domesticiranja prije nekoliko tisuća godina. Naime, mačke su zapravo, kažu znanstvenici, pripitomile same sebe jer su počele živjeti uz ljude i njihova naselja koja su privlačila štakore, miševe i ostale glodavce u spremišta žitarica.  One se, za razliku od pasa, nisu priklonile ljudima kako bi im bile poslušne i kako bi izvršavale njihove naredbe. Ne, mačke su zauzele jasnu ulogu u interakciji s ljudima, a to je aktivna uloga kojom prije svega pomažu same sebi, ali i čovjeku.

U studiji se na kraju zaključuje da, iako su psi privrženiji od mačaka, vlasnici ovih životinja jednako se vežu za svoje ljubimce, bez obzira radi li se o mački ili psu. Navodi se i kako usprkos brojnim istraživanjima, još uvijek nije jasno zbog čega su vlasnici mačaka toliko privrženi svojim ljubimicama iako jednaku količinu privrženosti ne dobivaju od njih. Čini se kako svako vlasnik mačkolog na ovo pitanje zna svoj odgovor, zar ne?

Nevena
Autor: Nevena

Ljubiteljica mačaka od malih nogu, a k tome i ljubiteljica lijepe riječi, diplomirana novinarka, vječita šetačica i istraživačica...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *