Trebamo li mačkama dopustiti da spavaju s nama?

Trebamo li mačkama dopustiti da spavaju s nama?

Mnogima je ovo pitanje sasvim suvišno jer pravilo se zna – mačke smiju spavati u krevetu. Spriječiti mačku da zalegne gdje je naumila zahtjevan je zadatak, a u zimskim mjesecima njihova krznena tijela ugodno griju na obostrano zadovoljstvo. Prema jednom istraživanju čak 62 posto odraslih vlasnika spava sa svojim mačkama, plus još dodatnih 13 posto djece.

Ako vaša mačka spava sa vama ili joj je dozvoljeno da spava s vašim djetetom, uvijek će vam se, barem u podsvijesti, vrzmati pitanje: je li to ispravno? Je li dobro za zdravlje redovno imati mačku u neposrednoj blizini?

Ako ste osoba koja pati od alergija ili astme doista bi bilo najbolje da mačku uklonite iz spavaće sobe. Stručnjaci smatraju da mačke u ovom slučaju ne bi uopće trebale imati pristupa u spavaću sobu, čak ni na kratko tijekom dana dok tamo ne boravite.

A ako ste sretnici pa ne patite od alergija ili astme, trebate li dopuštati svojoj ljubimici da s vama spava iz noći u noć ili barem veći dio noći? Dakako, možete, ali uzmite u obzir sljedeće podatke:

Problemi sa spavanjem – na jednoj klinici za poremećaje sna potvrdili su da mnogo ljudi koji imaju problema sa snom imaju ljubimca koji s njima spava, a 53 posto priznalo je da im ljubimac ometa san – primjerice hrče, gura se, zauzima prostor u krevetu, češka se i slično. Stoga se osobama koje imaju problema sa snom preporučuje da mačke drže izvan kreveta.

Ipak…

Mačke mogu i pomoći kod problema sa spavanjem – također je dokazano da mačje predenje uspavljuje, umiruje i nekim ljudima pomaže da lakše zaspu. Zato nekima od nas mačka u krevetu može biti dragocjenija od tablete za spavanje. Dakle, sami ćete najbolje ocijeniti što je bolje za vas.

Intimni život – mačke u krevetu mogu utjecati na seksualni život partnera, s tim da i tu ima razlika među parovima. Neki parovi tako kažu da mačku istjeraju van, neki kažu da im daju kakvu grickalicu da se zabavlja, a neki da im je sasvim svejedno ako ih mačka promatra ili drijema za vrijeme ljubavne igre. U pogledu intimnog života zapravo je najvažnije da se oba partnera slože oko toga što je u redu, a što ne – mačka će se već nekako pomiriti s tim gdje je stavite u danom trenutku. No, bračni savjetnici kažu da je problem ako mačka spava između bračnog para i tako mu onemogućuje grljenje i dodire tijekom noći jer se pokazalo da je upravo taj dio veoma važan za opstanak braka.

Odlučili ste da više nećete spavati s mačkom, što sad?

Za početak, ako još niste nabavili mačku, znajte da je najbolje od početka uvesti pravilo – ili su mački vrata spavaće sobe uvijek zatvorena, ili su uvijek otvorena. Kod mačke nema malo na jedan način a malo na drugi način, ona želi sve ili ništa. Ako ste ipak shvatili da vam mačka u krevetu uzrokuje nesanicu, probajte je s nekoliko trikova odvući iz spavaće sobe – najbolji trik je staviti je uz prozor s kojeg ima pogled na lampu koja svijetli i oko koje se skupljaju razni kukci – ovo je poput TV reality showa za mačke! Imajte na umu da adaptacija na drugačiji režim spavanja može potrajati i mjesecima uz mijaukanje puno očaja i grebanje ispred vrata vaše spavaće sobe. :)

Nevena
Autor: Nevena

Ljubiteljica mačaka od malih nogu, a k tome i ljubiteljica lijepe riječi, diplomirana novinarka, vječita šetačica i istraživačica...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *