Britanska mačka

Britanska mačka

Britanska mačka ima gusto krzno slično plišu, okruglu glavu punašnih obraza, veliko mišičavo tijelo i najpoznatija je u plavoj varijanti s očima bakrene boje. Mužjaci su značajno veći od ženki te teže 5-10 kilograma, dok ženke teže 5-7 kilograma.

Smatra se da je britanska mačka potomak europske kratkodlake mačke i domaće mačke koja je na britanskom otočju postojala još iz doba Rimljana. Zahvaljujući geografskoj izoliranosti tog područja, razvila se jedna otporna populacija, pa su prvi uzgajivači u 19. stoljeću imali odličnu podlogu za selektivan rad. Britanska mačka bila je pokazana već na prvoj izložbi mačaka održanoj 1871. godine u Londonu u Crystal Palaceu. Početkom 19. stoljeća ukusa ljubitelja mačaka se promijenio i popularne su postale perzijske i sijamske mačke, što je uzgajivače britanske mačke natjeralo na uzgoj mačaka isključivo plave boje, pa tada pasmina dobiva i nadimak British Blue. Poslije Drugog svjetskog rata uzgajivači su počeli križati britansku i kartruzijsku mačju čime je uvedena raznobojnost u taj “plavi svijet”, ali je s godinama došlo do tolike sličnosti tih dviju vrsta da ih je FIFe u 1970. godine službeno uvrstio u istu pasminu. Srećom, uzgajivači obiju pasmina nastavili su s uzgojem tako da je ta greška kasnije popravljena i danas se te dvije pasmine opet službeno razlikuju.

Tipični predstavnik britanske mačke

Tipični predstavnik britanske mačke

Britanske mačke su vrlo ugodna i mirna pasmina mačaka. Podnijet će znatnu količinu fizičke interakcije s djecom prije nego će siktati i grebati. Vrlo su stabilnog karaktera i uživaju u mirnoći zatvorenog prostora. Nisu jako zahtjevne, ali će vlasniku dati do znanja kad se žele igrati. Također nisu nesretne ako vlasnika nema, ne postaju destruktivne dok su same, nego većinom drijemaju. Nisu izraženo vokalne, ali će mijaukati primjerice kad su gladne. Vole se maziti, ali većinom ne i podizati s poda. Vrlo su inteligentne i mogu naučiti manje trikove.

Standard:

GLAVA je okrugla, masivna, široka. Nos kratak, širok i ravan s blagim ulegnućem, ali ne stopom kao kod egzote, brada snažna.

UŠI su malene a na vrhovima su blago zaobljene. Široko su razmaknute.

OČI su velike, okrugle, otvorene, izražajne i široko razmaknute. Boja je bakrenasta ili narančasta, plava, raznobojne zelene i plavozelene.

TIJELO je mišičavo, zbijeno, širokih prsiju, ramena i leđa, snažno, vrat je dobro razvijen, vrlo snažan i kratak.

NOGE su kratke i snažne, šape okrugle i snažne.

REP je kratak i debeo s blago zaobljenim vrhom, s tamnijim prugama koje počinju pri kraju repa.

KRZNO je kratko, gusto, s gustim podlakom. Ne smije biti prilegnuto i nježno na dodir već mora biti oštro.

Autor: macke.hr

macke.hr su centralno mjesto za sve vlasnike mačaka ili one koji žele znati više. Novosti, informacije, pomoć i zanimljivosti - sve na jednom mjestu!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *