Mačji Guinnessovi rekordi

Mačji Guinnessovi rekordi

U najnovijoj Guinnessovoj knjizi rekorda uvrštena je i jedna mačka i to mačka s najduljim skokom. Radi se o mački pod imenom Alley koja može skočiti čak 182,88 centimetara, a njezina vlasnica Samantha Martin spasila ju je iz jednog skloništa za napuštene mačke te kaže da ju je trenirala kada je shvatila da mačka veoma lako preskakuje veće udaljenosti.

No, ovo nije jedina mačka koja je ušla u kultnu Guinnessovu knjigu rekorda. Prijašnje knjige rekorda uvijek na svojim stranicama imaju zabilježenu kakvu mačku pa saznajte koje su zabilježene do danas:

Najstarija mačka

Mačke koje žive u zatvorenom prostoru dožive od 9 do 15 godina života. Najstarija živuća mačka u Guinnessovoj knjizi rekorda bila je Pinky iz Kanzasa koja je umrla u 24. godini. Nakon toga to je bio Poppy iz Velike Britanije koji je preminuo nedavno, a trenutno je kao najstarija zabilježena mačka na svijetu  Tutti Frutti koji ima 23 godine. Ipak, podaci o najstarijoj zabilježenoj živućoj mački sežu do ranijih dana u povijesti i to je bio Creme Puff iz Teksasa koji je rođen 3. kolovoza 1967. godine, a uginuo u kolovozu 2005. godine, što ga je činilo mačkom od 38 godina.

Najduža dlaka

Mačka s najdužom dlakom je Sophie iz Kalifornije, a duljina dlake je 25,6 centimetara.

Najlaganija mačka

Najlaganija mačka na svijetu bio je mališan Tinker Toy iz Sjedinjenih Država i težio je svega oko 600 grama. O njemu je čak napisan i članak u jednom uglednom američkom časopisu. Nažalost, Tinker Toy je preminuo 1997. godine.

Najmanja mačka

Ovaj rekord trenutno drži Mr. Peebles, dvogodišnja američka mačka iz Illinoisa koja je visoka svega 15 centimetara, a teži 1,3 kilograma. Veterinari smatraju da je tako malena zbog genetskih razloga.

Najviše “prstiju”

18 prstiju je normalan broj prstiju za mačke. Međutim, često se priroda poigra pa tako petogodišnji Moggy iz Ontarija u Kanadi zvanično ima najviše prstiju, točnije njih 27. Međutim, neslužbeno je mačka s najvećim brojem prstiju Mooch iz Mainea u SAD-u te ih ima 28 i još čeka potvrdu iz Guinnessove knjige rekorda.

Najviše mačića

Do 1952.  godine je Dusty, mačka iz Teksasa službeno okotila najviše mačića u povijesti – njih čak 420 za vrijeme svog životnog vijeka. A kada govorimo o broju mačića u jednom okotu, taj rekord je veoma star – iz 7. kolovoza 1970. godine, a drži ga mačka po imenu Tarawood Antigone iz Velike Britanije. Ona je na taj povijesni dan okotila 19 mačića, od njih je 15 preživjelo, a od njih 15, jedna je bila ženka, ostali mužjaci.

Najdulji rep

Dugačak je 41,5 centimetara, a pripada ponosnoj mački iz Nevade po imenu Stewie of Reno.

Najstarija majka

Kitty iz Velike Britanije rodila je dva mačića kada je imala 30 godina. Impresivno, zar ne?

Najveći “putnik”

Hamlet je pobjegao iz svoje kutije za vrijeme leta iz Toronta u Kanadi. Pronađen je tek sedam tjedana kasnije u istom zrakoplovu koji je prešao oko 600,000 kilometara.

Najskuplja mačka

Ime mu je Zeus, a koštao je vrtoglavih 100,000 funti. Genetski  je 90 posto azijski leopard, a 10 posto domaća mačka.

Najdulji pad bez posljedica

Andy, mačak senatora s Floride pao je sa 16. kata (oko 61 metar) i preživio je.

Najdulje preživljavanje nakon potresa

1999. godine dogodio se snažan potres na Tajvanu, a 80 dana nakon potresa pronađena je živa i zdrava mačka pod ruševinama jedne zgrade.

Najbogatija mačka

Blackie ima 15 milijuna dolara na svom računu koje mu je ostavio njegov vlasnik.

Vlasnici s najviše mačaka

Iako možda znate kakvu staricu iz susjedstva koja skrbi o stotinama mačaka, službeno par iz Ontarija ima najviše mačaka na svijetu, njih čak 689.

Mačka najbolji lovac

Ova titula pripada  mačku Towseru  koji je živio od 1963. do 1987. godine u jednoj destilani. Ne znamo tko je to brojio, ali uhvatio je za svog života  28,899 miševa plus nedefinirani broj štakora i zečeva. U čast mu je postavljena bista u destilani u kojoj je živio.

Autor: Nevena

Ljubiteljica mačaka od malih nogu, a k tome i ljubiteljica lijepe riječi, diplomirana novinarka, vječita šetačica i istraživačica...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *