Božićna jelka i mačke – kako biti siguran?

Božićna jelka i mačke – kako biti siguran?

Ušli smo u blagdansko vrijeme, a neki od nas već su okitili svoje kuće te prije svega i svoje jelke. Međutim, neki još uvijek razmišljaju kad će i kako to napraviti jer imaju znatiželjnu mačku koja svugdje voli gurnuti svoj maleni, slatki nosić. Naravno, božićni ukrasi, jelka i mačke rijetko kada idu zajedno. Idu zajedno kada je mačka već starija i nezainteresirana za neki tamo visuljak na nekom tamo zelenom drvcu. Međutim, većina mačaka je znatiželjna i jednostavno mora pregledati taj novi predmet koji je odjednom niknuo na sred dnevnog boravka.

Dakle, kako sprijateljiti mačku i božićnu jelku, odnosno kako napraviti okolinu koja nije opasna ni za mačku ni za jelku (ali prije svega za mačku!).

Isprobajte ove male trikove:

Kako se mačka ne bi penjala na jelku ili ulazila ispod nje, najbolje je ispod jelke staviti predmete od materijala koji nisu ugodni za penjanje i koji će mačku odvraćati od toga. Primjerice, mačke ne vole foliju pa možete nju staviti. Ili ljepljivu traku koja je ljepljiva i s gornje i s donje strane. Ili nešto bodljikavo po čemu mačka nikako neće poželjeti hodati.

Umjesto staklenih ukrasa i ukrasa od ostalih materijala koji su lako lomljivi, razmislite o kupovini ukrasa od nelomljivih materijala, kao što su deblja plastika, drvo i slično. Mačke vole rušiti ukrase pa kad padnu na tlo može nastati još veća zbrka ako se sve slomi. Razmislite o tome imate li mačku, a posebice malo mače koje ste tek nabavili.

Pazite na lampice. One mogu biti prijetnja i vama ako su na nekim mjestima potrgane i pohabane, a posebice za mačku koja će ih napadati i grickati. Najbolje ih je staviti pri vrhu drvca kako ih mačka ne bi mogla lako dohvatiti i također ugasiti kad god niste kod kuće.

Čuvajte svoju mačku od šljokica. Ako ih previše pojedu dok, primjerice grickaju neki predmet koji je pun šljokica, mogu se otrovati.

Koristite čvrstu bazu za svoje drvce. Ako nije čvrsta po uputama proizvođača, onda je dodatno učvrstite kako se drvce ne bi lagano prevrnulo. Ovo će zaštiti vašu mačku, ali i vaš dom od nenadanih nesreća.

Ako je vaša mačka sasvim nestašna, razmislite da svoju jelku ovog Božića stavite u prostoriju u koju ona nema pristupa. Ili razmislite o malenoj jelki koju ćete moći postaviti na neku policu koja neće biti dostupna i vašoj mački.

Ljudi koji su dugogodišnji vlasnici mačaka kažu kako im pomaže i sljedeći trik – samu jelku bez ukrasa stave odmah na početku prosinca. Jelka bez ukrasa nije toliko privlačna mačkama i naviknu se na nju. Potom, kasnije stave ukrase, ali mačka ne reagira na njih. Ipak, vjerujemo kako ovo vrijedi za one mačke koje nisu posebno znatiželjne, zar ne?

Za kraj – dajte svojoj mački rani božićni poklon – grebalicu. Ona će joj pomoći da se zabavi i ne pridaje toliku pozornost vašoj jelki.

Kakva su vaša iskustva s mačkama i jelkama? Imate li koji provjereni savjet za sve ostale koji muku muče u ovo doba godine jer obožavaju svoju nestašnu mačku, ali i žele lijepo uređen dom za blagdane?

Autor: Nevena

Ljubiteljica mačaka od malih nogu, a k tome i ljubiteljica lijepe riječi, diplomirana novinarka, vječita šetačica i istraživačica...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *