Zašto je i Charles Bukowski obožavao mačke?

Zašto je i Charles Bukowski obožavao mačke?

Charles Bukowski bio je svjetski poznati književnik kojeg mnogi poznaju po njegovim romanima te poeziji, ali najviše po pomalo buntovničkom, nekonformističkom načinu života. Rođen je u Njemačkoj, a živio u SAD-u, bio je jedan od najvažnijih predstavnika drugog vala tzv. beat generacije. No, ono što je mnogima nepoznato o ovom osebujnom autoru jest činjenica da je obožavao mačke.

Ljubav prema mačkama razvio je u poznijim godinama života. Tako je napisao: ‘U sljedećem životu želim biti mačka. Želim spavati 20 sata dnevno i čekati da me nahrane. I naravno sjediti i lizati svoje dupe.

Sada je jedan američki izdavač došao na ideju ukoričiti Bukowskovu ljubav prema mačkama te izdaje knjigu u kojoj će se pronaći sve što je ovaj pisac ikada zapisao o svojoj ljubavi prema mačkama, a mnoge će od zapisa zapravo po prvi puta ugledati svjetlost dana jer su do sada bile nepoznate široj javnosti.

Izdavač o ovom pothvatu kojem će zapljeskati svi ljubitelji mačaka, kaže: ‘Bukowskog povezujemo s opasnim i pomalo rock’n’roll načinom života. No, u njegovom pisanju ima mnogo nježnosti, posebice u pisanju o mačkama, i mi to želimo prikazati ovdje.

Bukowski je tako zapisao: ‘Imati mnogo mačaka oko sebe je baš dobro. Ako se osjećaš loše, samo pogledaj mačke koje te okružuju i odmah će ti biti bolje jer one znaju da je sve  onako kako treba biti. Ni oko čega se ne vrijedi uzbuđivati. One jednostavno znaju. One su izbavitelji, spasitelji. Što imaš više mačaka, to ćeš dulje živjeti. Ako imaš 100 mačaka, živjet ćeš 10 puta dulje nego da imaš deset mačaka.  Jednog dana to će biti otkriće.

Kada je Bukowski zaradio nešto novca, živio je sa suprugom u predgrađu Los Angelesa i imali su veoma mnogo mačaka. Napisao je i pjesmu nazvanu ‘My Cats‘ (Moje mačke) u kojoj kaže kako se mačke nekad žale, ali se nikad ne brinu, kako hodaju s iznenađujućim dostojanstvom te spavaju s takvom jednostavnošću kakvu ljudi nikada neće razumjeti.

Nevena
Autor: Nevena

Ljubiteljica mačaka od malih nogu, a k tome i ljubiteljica lijepe riječi, diplomirana novinarka, vječita šetačica i istraživačica...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *