Deportacija mačaka – prijedlog izraelskog ministra poljoprivrede

Deportacija mačaka – prijedlog izraelskog ministra poljoprivrede

Čuli smo za razne zakone kada se radi o mačkama. Neki idu u prilog mačkama, a neki su veoma okrutni, toliko okrutni da nikako ne spadaju u 21. stoljeće (primjerice, prijedlog australske vlade da se nekoliko milijuna mačaka lutalica eutanizira!). Sljedeći prijedlog kojeg bismo mogli svrstati u rubriku ‘vjerovali ili ne’ dolazi nam iz Izraela i to od jednog od vodećih političara u tamošnjoj vladi.

Naime, izraelski ministar poljoprivrede Uri Ariel predložio je rješenje za velik broj mačaka lutalica u Jeruzalemu, a prijedlog glasi – deportacija u neku drugu zemlju. I to nije sve! Po njegovom prijedlogu deportirale bi se samo mačke jednog spola, dakle ili sve ženke, ili svi mužjaci, kako bi se onemogućila reprodukcija i stvaranje novih mačića. No, očito nije imao u vidu i mačke koje imaju vlasnike, a koje izlaze van i mogu se pomiješati s mačkama lutalicama.

Dakle, Ariel smatra da se na sterilizaciju mačaka lutalica u Jeruzalemu već potrošilo previše novca, a k tome i sam čin sterilizacije nije u skladu sa židovskim zakonima. Stoga, kao manje bolno rješenje ponudio je – deportaciju. Dakako, nije naglasio o kojoj se državi ili državama radi, a koje bi primile tako velik broj mačaka lutalica. Možda Kina?

O ovome prijedlogu su se na široko raspisali izraelski mediji, ali i mediji diljem svijeta te se ističe kako su svi prvo pomislili da se radi o nekoj šali. Kada se saznalo da je to sasvim ozbiljan prijedlog sasvim  ozbiljnog ministra, sve je krenulo u drugom smjeru pa je sam ministar danas predmet čestog izrugivanja javnosti.

Tijekom nekoliko zadnjih godina oko 100,000 jeruzalemskih mačaka je sterilizirano i kastrirano. Najveći dio računa za to platilo je i plaća upravo Ministarstvo poljoprivrede te lokalna vlast.

Kako bi ublažio ovaj prijedlog naknadno je Ariel iznio novi prema kojem bi bilo vrednije novac koji se troši za sterilizaciju mačaka iskoristiti za traženje načina da se mačke ne pare, primjerice za istraživanje spreja ili praha kojim bi se mačke tretirale i pod čijim utjecajem mužjake ne bi privlačio miris ženki.

Srećom po mačke, oba prijedloga su odbijena.

Autor: Nevena

Ljubiteljica mačaka od malih nogu, a k tome i ljubiteljica lijepe riječi, diplomirana novinarka, vječita šetačica i istraživačica...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *