Muzej mačaka u Singapuru

Muzej mačaka u Singapuru

9. siječnja u Singapuru je u suradnji sa lokalnom organizacijom za zaštitu mačaka otvoren “mačji muzej” Lion City Kitty. Muzej se nalazi u povijesnoj zgradi nekadašnje trgovine i proteže se na tri kata kako bi odao počast mačjoj populaciji koja je stigla sa precima koji su osnovali Singapur. Ako vam nije poznato, Sinagpur (ili Singa-pura na Malay jeziku) je dobio naziv po navećoj mački i u prijevodu znači Grad lavova.

Jessica Seet, osnivačica muzeja, želi posjetiteljima pružiti doživljaj druženja s mačkama za koje tvrdi da imaju pozitivno djelovanje na ljude i da se ne moramo uvijek pitati što možemo učiniti da bi pomogli tim životinjama, već i kako mačke mogu pomoći nama. U tu je svrhu drugi kat muzeja rezerviran za određen broj mačaka sa kojima posjetitelji mogu provesti vrijeme i, ako žele, odlučiti se za udomljavanje neke od njih. Na trećem katu nalazi se velika mačja igraonica gdje živi 9 stalnih stanara ovog neobičnog muzeja.

U muzeju ćete pronaći i velik broj izložaka o povijesti mačaka u Singapuru: od mačaka starosjedilaca do mačaka koje su stigle sa Singapurskim precima, preko onih koje su došle sa britanskim kolonizatorima, i konačno sa mačkama koje su doveli Japanci za vrijeme rata. Također, moći ćete pogledati umjetnine, rukotvorine i fotografije lokalnih i svjetskih autora kao i informacije o poznatim svjetskim mačkama.

U sklopu proslave 50 godina od osnivanja republike Singapur koja se obilježava 9. kolovoza, muzej je pokrenuo inicijativu kojom do tog dana nastoje pronaći novi dom za 50 mačaka (12 ih je već pronašlo nove vlasnike!), a upravo pokreću i “Lunchtime Kitten Therapy” radionicu gdje pozivaju ljude da dođu u muzej između 12 i 14 sati i pomažu pri socijalizaciji mačaka koje su predviđenje za udomljavanje. Neke od životinja biti će odabrane za “mačju terapiju” tj. biti će slane u centre za autizam ili u domove za skrb o starijim osobama kako bi razveselile štićenike.

Autor: Riba

Mačkolog laik sa 30+ godina iskustva.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *