Švicarci vole jesti mačke!

Švicarci vole jesti mačke!

Poznato je da su mačke i psi veoma drag i čest zalogaj u nekim azijskim zemljama. Međutim, obično se smatra da je Europa manje-više ‘čista’ što se tiče konzumacije mačjeg i psećeg mesa, stoga će sljedeća informacija vjerojatno zgroziti i zamisliti mnoge, a ta je – Švicarci vole jesti mačke.

Naime, tamošnja društva za zaštitu životinja pozivaju svoje građane da ne jedu mačke, posebice sada kada se približavaju božićni i novogodišnji blagdani. Prema njihovim podacima, oko 3 posto Švicaraca jede mačke. Možda se ne čini kao veliki postotak, ali u praksi je to 240,000 ljudi te je najraširenije u kantonu uz grad Bern.

Mačje meso posebno je popularno u nekim ruralnim dijelovima Švicarske i to baš kao dio blagdanskog menija, a omiljena je pečena mačka podlivena bijelim vinom uz dodatak bijelog luka, slično kako se priprema kunić. Po zakonu mačje ili pseće meso se ne može prodavati ili kupovati u trgovinama, ali ne postoji ni kazna ako recimo vlasnik ubije svoju mačku i pojede je. To je sasvim legalno. Primjera radi, britanski zakon takvo ponašanje kažnjava.

Jedan Švicarac koji voli mačje meso na meniju kaže: ‘Nema ništa čudno u tome. Meso je meso! Posebno ga vole fizički radnici.

Švicarska društva za zaštitu životinja traže da se ukine barbarski i staromodni zakon prema kojem nema ništa loše da vlasnik svog ljubimca ubije i pripremi za božićni obrok. Prema nekim podacima, uz mačje meso veoma popularni su i psi, prije svega rotvajleri, međutim njihovo meso nema neko posebno značenje za Božić već se pretvara u omiljene kobasice.

Društva za zaštitu životinja pozivaju ljude da svoje dosadašnje ljubimce ne pripremaju kao obrok u blagdansko doba, a također i traže od vlasti da se donese zakon prema kojem više ne bi bilo legalno ubiti mačku i pojesti je. Peticiju za promjenu tog zakona do sada je potpisalo oko 16,000 Švicaraca.

Autor: Nevena

Ljubiteljica mačaka od malih nogu, a k tome i ljubiteljica lijepe riječi, diplomirana novinarka, vječita šetačica i istraživačica...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *