Kako mačke djecu uče odgovornosti

Kako mačke djecu uče odgovornosti

Mačke su najpopularniji ljubimci na svijetu ili barem jedan od dva najpopularnija ljubimca na svijetu. Od njih se štošta može naučiti. Imate li dijete i razmišljate u svoju obitelj dovesti novu članicu, mačku, te se premišljate trebate li to učiniti ili ne, evo razloga zbog kojih ćete se odmah odlučiti uzeti jednu mačku, po mogućnosti neku napuštenu iz skloništa za životinje.

Naime, mačke uče djecu odgovornosti, a to je jedna od najomiljenijih osobina koje mladi čovjek može imati. Evo kako ćete, ako imate mačku za ljubimicu, lakše naučiti djecu odgovornosti:

1. Raspored

Mačke nemaju sat niti gledaju na onaj obješen na vašem zidu, međutim jako dobro znaju koje je vrijeme te kakav im je dnevni raspored. U isto vrijeme jedu, spavaju, igraju se, idu u lov. I djecu je dobro naučiti takvom rasporedu jer tada svladavanje obaveza postaje lakše, a također se i uče odgovornom ponašanju i saznanju – za sve postoji vrijeme.

Dječak s mačkom

2. Predanost

Kada mačka stigne u našu obitelj ona će tu i ostati, bit će nam predana dušom i tijelom. Predano će se svakog dana uređivati i čistiti, podsjećati nas na igru i druženje i kada je vrijeme za hranjenje. Djeca, posebno mlađa, uz mačke se također uče predanom odnosu. Uče da se mačke ne smiju tući, čupati, vikati na njih. Djeca uz mačke uče da predano i odgovorno ponašenje prema njoj znači da će im ona uzvratiti istom mjerom. U suprotnom, pobjeći će od djeteta, a ima li veće kazne?

3. Opće dobro

Informacije govore da samo u Sjedinjenim Državama ima oko 70 milijuna mačaka lutalica, a svake godine ih se milijun eutanazira. Zamislite samo kada bi brojke bile poznate za cijeli svijet! Kada odlučimo uzeti mačku iz skloništa za napuštene životinje, svome djetetu šaljemo snažnu poruku o odgovornosti prema društvu. Također, kada djetetu objasnimo da ćemo ljubimicu odvesti na operaciju i sterilizirati je da se ne ramnožava te tako pokušati smanjiti i ovako veliku populaciju mačaka, također svome djetetu usađujemo vrijedne životne lekcije o globalnoj odgovornosti.

Djevojčica s mačkom

4. Higijena

Higijenom pokazujemo odgovornost prema sebi, ali i prema drugim ljudima koji s nama dijele kuću, školu ili što god to bilo. Mačke su svjetske prvakinje u higijeni. Dijete će gledati iz dana u dan kako se mačka uvijek predano i odgovorno čisti i liže. Imate li problema sa svojim malim nestaškom oko odražavanja osobne higijene, jednostavno mu prstom pokažite na mačku. Vjerujte, učinak je mnogo veći nego sat vremena predavanja o štetnim bakterijama!

5. Igra

Igra je učenje, kako za djecu, tako i za mačke. Ne libite se djetetu dati da se igra s mačkom. Iz ovog odnosa se itekako mnogo toga može naučiti o odgovornom ponašanju, ne samo prema samoj životinji već i prema vršnjacima!

Nevena
Autor: Nevena

Ljubiteljica mačaka od malih nogu, a k tome i ljubiteljica lijepe riječi, diplomirana novinarka, vječita šetačica i istraživačica...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *