Nove vrste mačaka – sphynxiebob i bambob

Nove vrste mačaka – sphynxiebob i bambob

Jedna američka uzgajivačica mačaka nedavno je svijetu predstavila dvije nove vrste mačaka pod nazivima sphynxiebob i bambob. Radi se o križancima koji su nastali od prije poznatih vrsti mačaka, a uzgajivačica se trenutno bori da obje nove vrste uđu u registar egzotičnih i rijetkih životinja.

April, tridesetdvogodišnja uzgajivačica o svemu kaže: “Morali smo mnogo istraživati prije nego smo omogućili prvo parenje i križanje koje je dovelo da ovakve vrste. Morali smo znati da ćemo dobiti predivne i zdrave nove mačke.

Sphynxiebob je zapravo mačka koja izgleda gotovo pa identično kao do sada već poznata vrsta mačke koju poznajemo kao sfinks. Dakle, bez dlake je, mišićava je, ima okruglaste i široke uši, a razlika je samo u tome što nova vrsta ima kratak, patuljast rep.

S druge strane, bambob mačka je također veoma slična već poznatoj vrsti mačaka pod nazivom bambino koja je također bez dlake te nosi gen za kratke noge. Razlika je isto u repu – nova vrsta bambob ima kratak, patuljasti rep.

Dakle, obje nove vrste dobile su sasvim drugačije repove i po tome se razlikuju od svojih prethodnika. Repovi im nalikuju veoma kratkim repićima kakve obično viđamo kod zečeva, što bi vjerojatno bila najbolja usporedba.

Ove mačke se i prodaju te su veoma skupe. Sphynxiebob mačka doseže cijenu od čak 2.800 dolara, dok je bambob mačka mnogo skuplja, odnosno košta 3.500 dolara.

April, uzgajivačica ovih mačaka, zadnjih devet godina se bavi uzgojem mačaka. Kaže da, čim je vidjela mačku sfinks, odmah se zaljubila u nju, a također ima opsesiju oko kratkih repova kod životinja pa je iz tog razloga htjela uzgojiti mačku bez krzna, ali koja ima sasvim maleni i kratki rep. Ističe kako ovi mačići vole vlasnika slijediti gdje god on ide i uvijek mu biti blizu. Također su veoma dobre prema djeci.

Kako bi ova nova vrsta bila priznata, prvo se mora okotiti nekoliko različitih okota pa će za ovo trebati proći nešto vremena, ali poznavajući mačju moć reprodukcije, bit će to i prije nego što bismo pomislili. Inače, kako bi se dobila ovakva mačka koja je drugačija od drugih, bile su potrebne tri generacije mačaka. Prvo su križane mačka bez krzna i američka mačka s malim repom. Prvi mačići su rođeni s krznom pa je iz tog legla biran najbolji mačić za parenje s novom mačkom bez krzna. I tako nekoliko puta dok se nije došlo do željenog rezultata.

Kako vam se čine ove nove vrste mačaka?

Autor: Nevena

Ljubiteljica mačaka od malih nogu, a k tome i ljubiteljica lijepe riječi, diplomirana novinarka, vječita šetačica i istraživačica...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *