Kako mački predstaviti novu bebu?

Kako mački predstaviti novu bebu?

Ovakve se stvari često događaju – mačka je kraljica kuće, ima pristup svakom kutku i ponaša se onako kako se želi ponašati, a onda, odjednom, stvari se počinju mijenjati. Naime, obitelj se povećala za novog člana – ljudsku bebu i mački sada više nije jasno otkud se taj mali stvor pojavio i zašto umjesto u nju sada svi gledaju u njega.

Dakle, iz navedenog možemo zaključiti kako dolazak bebe u kuću može značiti popriličan šok za mačku, a neke zbog toga mogu pasti u depresiju. Kako spriječiti da se to dogodi i novog člana obitelji predstaviti što je bezbolnije moguće?

Za početak, trebate znati da istraživanja pokazuju kako bebe koje u prvoj godini života imaju kućnog ljubimca kraj sebe, bilo psa, bilo mačku, imaju bolji imunitet te manje problema s respiratornim organima. Dakle, ako ste pomišljali mačku izbaciti zbog dolaska bebe, to ni za koga nije dobra ideja!

Prije dolaska bebe

Provodite manje vremena s mačkom

Vjerojatno baš prije poroda imate više vremena i želite ga što više iskoristiti sa svojom ljubimicom, hraneći je i brineći se o njoj. Ipak, odolite ovom iskušenju jer zamislite samo kakav će joj biti šok kada odete u rodilište i ne bude vas par dana, a kada se vratite, zbog brige za bebu, nećete joj se više moći posvetiti u tolikoj mjeri.

Sterilizirajte je

Mačke koje su sterilizirane/kastrirane manje su agresivne, odnosno manje grizu i grebu. Stoga vrijeme do poroda iskoristite za to da je odvedete veterinaru i obavite taj korak. Također, veterinara trebate pitati o cjepivima za mačke i općenito o ukupnom zdravlju vaše ljubimice.

Pozivajte ljude s djecom u svoj dom

Ovo je odličan način da vidite kako će se vaša mačka ponašati u prisutnosti djece. Svakako nadgledajte ovakve situacije i mačku probajte naučiti da bude mirna uz djecu.

Pokazujte stvari za bebu

Ostavljajte igračke po kući, s vremena na vrijeme koristite bebi šampon ili ulje, donesite pelene, odjeću za bebu i slično. Ovako će se mačka privikavati na nove mirise i predmete korak po korak i kada jednom beba dođe, neće joj sve to biti misterija.

Beba i mačka

Nakon dolaska bebe

Stručnjaci za životinje predlažu da, nakon što s bebom stignete iz rodilišta, bebu odnesete u drugu sobu, a s mačkom se pozdravite u zasebnoj prostoriji, na poseban, topao način. Također, sa sobom ponesite bebinu dekicu ili koji drugi predmet vezan uz nju pa ga dajte mački neka ga dobro onjuši. Uvijek imajte na umu da trebate biti što mirniji i opušteniji kako biste mački pokazali da je sve pod kontrolom.

Nakon toga stavite bebu u naručje i sjednite te dopustite mački da vam se približi, ukoliko je zainteresirana. Ako nije, nemojte forsirati stvari. S vremenom će se već približiti, samo budite uvijek tu kako biste nadzirali prvi susret. Nakon što on dobro prođe, ne zaboravite mačku nagraditi omiljenom poslasticom.

Nemojte praviti grešku i mnogo pozornosti poklanjati mački dok beba spava, a zanemarivati je dok je beba budna. Naprotiv, pokušajte mačku uključiti u zajedničke aktivnosti, a kako beba raste, neka provode što više vremena zajedno i, naravno, ne zaboravite dijete naučiti da se prema životinji odnosi nježno, s poštovanjem i ljubavlju. Sretno!

Autor: Nevena

Ljubiteljica mačaka od malih nogu, a k tome i ljubiteljica lijepe riječi, diplomirana novinarka, vječita šetačica i istraživačica...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *