Što kažete na vrtuljak za mačke?

Što kažete na vrtuljak za mačke?

Vjerojatno ste čuli za vrtuljak za hrčke. Zapravo se radi o kotaču koji se pokrene kada hrčak uđe u njegovu unutrašnjost i na taj način hrčak vrti kotač u krug te u isto vrijeme vježba i relaksira se. Ekvivalent među ljudima bila bi pokretna traka. No, sličan vrtuljak ili kotač za tjelovježbu kakav nam je već desetljećima poznat kod hrčaka, danas se može kupiti i za kućne mačke. U mnogo većim dimenzijama, dakako.

Mnogo vlasnika mačaka zasigurno se osjeća krivima ukoliko svoje ljubimice drže isključivo u zatvorenom prostoru, u stanu ili kući i ne puštaju ih van. Većina će se složiti da su mačke divlje iako pripitomljene i iz tog razloga vole mnogo vremena provoditi vani, loviti, trčati, igrati se i istraživati. No, u isto vrijeme, koliko god sretne bile, ovo je dvosjekli mač jer mačke koje mnogo vremena provode vani češće obolijevaju te završavaju pod kotačima automobila.

A kada je mačka stalno zatvorena, mnogo spava i drijema, a vezano uz to ide i povećan unos hrane te u konačnici i povećanje kilograma i, dakako, pretilosti. One Fast Cat projekt je koji bi trebao promijeniti pomalo učmalu i nezanimljivu sudbinu mačaka koje su stalno u zatvorenom prostoru. Kreator projekta, Sean Farley, skupio je već dosta novca za ovaj projekt te je počeo proizvoditi kotač za tračanje za mačke nazvan One Fast Cat i može se kupiti za 199 dolara, izrađen je od plastike i za sada je u prodaji u nekoliko boja – ružičastoj, zelenoj, plavoj i crnoj. Unutrašnjost kotača napravljena je od posebne vrste pjene kako se mački dok trči kandže ne bi zakačile i kako ne bi pala ili se spotaknula.

Sean Farley kaže: ‘U prirodi bi mačke koristile svoju energiju za lov. U lovu bi im trebalo dosta energije, a nakon njega bi se uređivale i spavale dok ne bi bile spremne za sljedeći lov. Kod nas u kućama i stanovima ne moraju loviti, ali moraju pronaći načina da oslobode svoju energiju. Stoga je dobro da imaju nekakvu vrstu vježbe, a to im pruža upravo ovaj uređaj.

Od prije postoje slični vrtuljci, međutim veoma su skupi i malo tko si ih može priuštiti. Ovim projektom autori se nadaju da će se takvo stanje promijeniti.

Kako to sve izgleda pogledajte u videu koji slijedi:

Autor: Nevena

Ljubiteljica mačaka od malih nogu, a k tome i ljubiteljica lijepe riječi, diplomirana novinarka, vječita šetačica i istraživačica...

There are 2 comments for this article
  1. Branka Makovec at 17:16

    Molim da mi odgovorite gdje i kako kupiti kotač za mačke. Hvala.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *