Mačji govor tijela – uši i rep

Mačji govor tijela – uši i rep

Svaki pravi mačkoljubac reći će da su mačke prave majstorice kada se radi o govoru tijela. One se uvijaju, one pomiču uši, a o repu da i ne govorimo. Ipak, uši i rep su dijelovi tijela pomoću kojih naše mačke najviše komuniciraju pa idemo dekodirati o čemu se radi.

Uši

Teško je povjerovati, ali mačje uši imaju preko dvadeset mišića koji pomažu u njihovom kretanju. Često služe kao radar da bi se hvatali zvukovi, ali uz to s obzirom na njihov položaj možemo saznati kako se mačka osjeća.

Normalno uzdignute uši – dakle nisu nimalo napete i stoje opušteno. Ovo je znak i da je mačka opuštena, ni prestrašena ni agresivna.

Uši više primaknute jedno prema drugome – ovo je znak za uzbunu, bilo da se radi o tome da je nešto zaokupilo mačkin interes ili o tome da se prestrašila. Ovo je često i znak pozdrava prema vlasniku, dakle kada ga vidi, više primakne uši i tako ga pozdravlja.

Uši koje se pomiču lijevo desno – ovo je znak da je mačka nervozna, nešto ju uznemiruje. Ako baš stalno pomiče uši, može biti i znak bolesti, prije svega ušnih nametnika.

Uši sasvim iza – ovo je definitivni znak agresije. Vjerojatno ste vidjeli ovakvu mačku kada prijeti drugoj mački ili psu. Ovakve uši znak su da nema šale i da se mačku pusti na miru ili će krenuti u napad bez milosti.

Uši koje se različito pomiču – kada svako uho ‘ima svoju politiku’ mačka je, koliko god to zvučalo začuđujuće, podvojena. Ona ne zna kako bi se postavila u nekoj situaciji i najvjerojatnije će se povući.

Rep

Ravno gore – mačka je prijateljski raspoložena i sretna.

Ravno gore, ali s povijenim vrhom – mačka je raspoložena prijateljski, ali nije sigurna hoće li joj to ponašanje proći ili ne.

Ravno gore i trese ga – vaša je mačka jako sretna što vas vidi!

Rep ravno gore i nakostriješene dlake – mačka je ljuta.

Rep je iza prema podu – mačka je potencijalno agresivna, ali još nije sasvim ocijenila situaciju.

Rep između nogu – mačka je podložna.

U ravnini s kičmom – čisto prijateljstvo, bez imalo straha ili agresije.

Ako sjedi, a rep ide lijevo desno po podu – zbog nečeg je uzbuđena, ljuta ili iznervirana.

Ako sjedi i pomiče samo vrh repa – na oprezu je i zainteresirana za nešto.

Autor: Nevena

Ljubiteljica mačaka od malih nogu, a k tome i ljubiteljica lijepe riječi, diplomirana novinarka, vječita šetačica i istraživačica...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *