Sibirska mačka

Sibirska mačka

Sibirska mačka (ranije od nekih autora nazivana Sibirska šumska mačka) je pasmina poludugodlake domaće mačke karakterom i izgledom veoma slična norveškoj šumskoj mački i Maine coon mački. Ova pasmina mačaka izvorno je sibirskog porijekla i razvila se prirodno, bez ljudskog utjecaja i križanja. Zbog toga ju se ubraja u “prirodne pasmine”. Ranije je dijelom nazivana “sibirska šumska mačka” no od 1991. kad je oblikovan standard za ovu pasminu, iz imena je ispušten pridjev “šumska” radi boljeg razlikovanja od “norveške šumske mačke”.

Za sibirsku mačku smatra se da je stoljećima živjela u Sibiru te da je nastala križanjem norveške šumske mačke ili angora mačke s kratkodlakim domaćim mačkama. Ozbiljan uzgoj ovih mačaka započeo je 1980-ih godina. Tek su nedavno priznate kao pasmina od strane FIF-e i TICA. Ovu pasminu prvi put spominje autor Harrison Wier, uz informaciju o najranijoj izložbi mačaka u Engleskoj 1871. godine

Sibirska Mačka

Sibirska Mačka

Sibirska šumska mačka je vrlo slična norveškoj šumskoj mački. Snažne je građe, tijelo joj je dugačko i vrlo mišićavo, te joj je prosječna težina oko 4,5 do 9 kg. Sibirska mačka ima poludugo do dugo krzno s gustim potkrznom i uljastim gornjim dlakama koje su otporne na vodu. Rep joj je srednje duljine i debeo, s okruglim vrhom. Glava joj je široka, plosnata između ušiju. Sibirska mačka se javlja u svim bojama. Najčešća boja očiju ovih mačaka je boja ambre ili zelena.

Sibirska mačka vješta je u veranju, a voli pažnju, glađenje i češljanje. Iako se na prvi pogled čini da je prilično nepovjerljiva i oprezna, dobro se slaže s drugim mačkama i psima te djecom. Smiona je i odlučna te najviše voli život po prostranim predjelima gdje može slobodno lutati.

Standard:

GLAVA je nešto duljeg oblika nego šireg, nježno zaobljena i masivna. Širokoga čela, lagano zaobljena, dobro razvijenih i istaknutih jagodičnih kostiju, srednje dugog i širokog nosa koji u profilu ima lagano udubljenje ali ne i stop. Čeljust je lagano povučena unazad a u profilu čini zaobljenu liniju s gornjom linijom nosa.

UŠI su srednje veličine, zaobljenih vršaka, dobro obrasle čupercima na vrhu, razmaknute i lagano nagnute prema naprijed.

OČI su velike, zaobljenog oblika, malo ukošene, razmaknute. Dozvoljene su sve boje, ali poželjna je zelena.

TIJELO je snažne građe kostiju, mišićavo, snažnog zatiljka, širokih prsiju. Čitavo tijelo ostavlja dojam pravokutnika u proporcijama.

NOGE su srednje visoke, snažne, s tijelom čine pravokutnik. Šape su velike, okrugle sa čupercima između prstiju.

REP je dug, debeo, zaobljenog vrha, obrastao s gustom dlakom koja ne visi.

KRZNO poludugodlako, vrlo gusto, potkrzno nije polegnuto i pokriveno je vodotopornim slojem koji je na dodir nešto oštrije strukture. Ljetno krzno je nešto kraće od zimskoga sa bogatim ovratnikom i “dokoljenicama” na zadnjim nogama.

Autor: Riba

Mačkolog laik sa 30+ godina iskustva.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *