Mačke imaju aktivan život na društvenim mrežama

Mačke imaju aktivan život na društvenim mrežama

Živimo u vremenu visokih tehnologija, a prije svega društvenih mreža. Iako se stalno predviđa pad broja korisnika to nikako da se dogodi, no ipak se bilježe određene promjene. U današnje doba posebno su popularne tzv. “selfie fotografije” odnosno fotografije na kojima korisnik sam sebe fotografira i onda objavljuje tu fotografiju na društvenim mrežama. Međutim, još popularnije od “selfie fotografija” je objavljivati – fotografije svojih mačaka.

Naime, prema istraživanju britanske mreže Three u samo jednom danu na internetu se objavi oko 3,8 milijuna fotografija i videa koji su povezani s mačkama. Usporedbe radi, dnevno se u Velikoj Britaniji objavi oko 1,4 milijuna “selfie fotografija”. Oko 40 posto sadržaja na kojima su mačke objavljuje se izravno s pametnih telefona, odnosno smartphonea.

Međutim, iako se ove brojke čine iznenađujuće velike, to nije sve. Čak 350,000 britanskih mačaka već ima svoje profile na društvenim mrežama. Ovaj se trend još naziva i “društveni petworking”. Petina ljudi koji imaju profil svog ljubimca na društvenim mrežama izjasnila se da je to napravila jer smatraju da njihove mačke imaju zanimljiviji život od njih samih, a 15 posto napravilo je svojim ljubimicama profil jer se potajno nadaju da će upravo one postati superzvijezdama.

Osobe od 18 do 34 godine najčešće otvaraju profile svojim mačkama, a najdraži su im Instagram i Snapchat kako bi dijelili fotografije i video uratke sa svojim najdražim ljubimicama.  Prosječni korisnik je tijekom godine dana podijelio oko 212 Instagram fotografija i 212 Snapchat videa na kojima su njihove mačke. Uz ovo i WhatsApp i Twitter  te Vine su veoma omiljeni među mačkoljupcima.

Lianne Norry s mreže Three na kojoj je istraživanje provedeno kaže: “Iz našeg istraživanja je vidljivo da online korisnici vole dijeliti, ali i gledati fotografije i video uratke s mačkama. Posebno je dobro da se sve to može učiniti direktno s pametnih telefona, sve se pretvara u instant poruke koje odmah stavljaju osmijeh na lica korisnika.  Društveni petworking je internetski fenomen, a velika ljubav prema mačkama znači da će on sve više rasti.

Uz ovo, istražilo se i koje su mačke na internetu najpopularnije. Dakle, radi se o onima koje ispoljavaju ljudske osobine, a najčešće su to one koje su mrzovoljne, koje se maze, igraju na tipkovnici, iznenađene su ili ljute te koje ispuštaju zvukove slično kao da razgovaraju. U globalu najpopularnije su one mačke koje nasmijavaju ljude, one su popularnije i od onih koje su kraljice slatkoće i topljenja srdaca.

(foto: CameliaTWU cc)

Autor: Nevena

Ljubiteljica mačaka od malih nogu, a k tome i ljubiteljica lijepe riječi, diplomirana novinarka, vječita šetačica i istraživačica...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *