Shake Cats – knjiga mačaka koje se otresaju

Shake Cats – knjiga mačaka koje se otresaju

Mačke se često otresaju, odnosno brzo pomiču glavu i cijelo tijelo, najčešće nakon što je na njih pala koja kap vode, nakon što su se pola sata lizale i uređivale ili nakon što su se dobro najele. Zapravo mnogo je situacija u kojima se mačke otresaju. No, to otresanje naše oko ne može dobro popratiti jer je tromo i sporo. Iz tog razloga netko se dosjetio fotografirati mačke baš u trenutku u kojem se otresaju. Rezultat? Prekrasna knjiga puna fotografija koje vas neće ostaviti ravnodušnim.

Taj netko zove se Carli Davidson. Ona je fotografkinja koja se već godinama bavi njegom životinja u zoološkim vrtovima, skloništima za napuštene životinje i sličnim mjestima. Carli je zapravo aktivistica za životinje pa i ne čudi što je objektiv svog aparata usmjerila prema jednim od najzanimljivijih primjeraka kućnih ljubimaca – mačkama.

Fotografirala je mačke koje se otresaju, ponekad zbog lijenosti, ponekad jer im je nešto zasmetalo. Kako bilo, mačke se mnogo otresaju. Cilj ove knjige? Naravno, kako bi se skrenuo fokus na važnost zaštite životinja, prije svega napuštanja domaćih mačaka te njihov velik broj kao lutalica.

Projekt ‘Shake Cats‘ započeo je još 2011. godine, nakon što je ista fotografkinja uspješno završila prethodni projekt, u kojem je fotografirala pse koji se otresaju. Fotografirala je 60 mačaka iz skloništa za napuštene mačke u Portlandu, u Oregonu. Kaže kako je ponekad doista bio težak zadatak uhvatiti dobar trenutak da se mačka otrese i baš u tom trenu fotografira. Naime, snimalo se u posebnom studiju i poseban tim radio je na tome da se mačke što više otresaju. Koji zadatak!

Ono što je odlično jest činjenica da su fotografije mačaka objavljene i na web stranici skloništa za napuštene mačke, a odmah nakon što su fotografije objavljene, većina mačaka je bila sretno udomljena!

Uz podizanje svijesti o udomljavanju mačaka, Carli kaže kako je htjela doprinijeti i internetskom humoru vezanom uz mačke koji se tako rado susreće i veoma je pozitivan.

Smatram da je spašavanje životinja revolucionarni čin ljubavi i želim da se takva energija reflektira u mojim fotografijama. Kada spasite život životinji, suosjećate s drugim živim bićem koje treba isto ono što i sami trebate kako biste se osjećali sigurnima – zaklon, hranu, pažnju i strpljenje. Jednostavno rečeno – spasite život životinji i njezin ste heroj‘, zaključila je Carli Davidson.

Pogledajte zanimljiv video o projektu ‘Shake Cats’:

Nevena
Autor: Nevena

Ljubiteljica mačaka od malih nogu, a k tome i ljubiteljica lijepe riječi, diplomirana novinarka, vječita šetačica i istraživačica...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *