Dirljive fotografije mačaka s posebnim potrebama

Dirljive fotografije mačaka s posebnim potrebama

Obično slušamo o djeci s posebnim potrebama, međutim manje je poznato da postoje i životinje, odnosno mačke s posebnim potrebama. Radi se o mačkama koje imaju određeni fizički invaliditet i iz tog razloga veoma teško nalaze vlasnika i dom. To su mačke bez očiju, invalidnih nogu, bez ušiju, i da ne nabrajamo dalje.

A znate li što je ‘furrtographer’? To je fotograf koji se bavi snimanjem kućnih ljubimaca, a jedan od njih, Amerikanac iz San Francisca, Josh Norem, došao je na odličnu ideju snimanja životinja s posebnim potrebama koje žive po skloništima za napuštene životinje te mu je cilj da na ovaj način privuče ljude da ih više udomljavaju.

O fotografiranju životinja s posebnim potrebama, Norem kaže: ‘Pokušavam uhvatiti njihovu ljepotu i njihovu bit. Nadam se da će se svi koji gledaju moje fotografije fokusirati na to koliko je ta životinja lijepa, a ne na njezinu invalidnost.

I sam ‘furrtographer’ Norem imao je slijepog mačka prije mnogo godina te i trenutno ima jednog koji je slijep, a zove se Rufus. Na ideju je došao sam kada je posjetio jedno sklonište za napuštene životinje u kojem se brinu o napuštenim životinjama s posebnim potrebama te im je ponudio fotografirati životinje bez naknade, samo kako bi pomogao njihovom udomljenju i prihvaćanju u društvo.

Cijela je akcija urodila plodom, kažu u skloništu Saving Grace, jer se broj udomljenih životinja udvostručio s obzirom na to kakvo je stanje bilo prije fotografija.  Posebno su popularni mačići s invaliditetom jer fotografije pokazuju njihov invaliditet, a u isto vrijeme i koliko su živahni i veseli unatoč njemu. Sve više ljudi dolazi u razgledavanje i razmišljaju o udomljavanju upravo zahvaljujući izvrsnim fotografijama koje su približile su životinje potencijalnim udomiteljima.

U ovom skloništu ima najviše mačaka, a ponekad se nađe i koja druga vrsta, u prvom redu psi. Ipak, mačke s invaliditetom veoma su dominantne kada se radi o brojnosti. Fotograf sve fotografije dijeli putem svoje stranice  www.thefurrtographer.com  i na Facebooku.

Norem ovu priču zaključuje riječima: ‘Mačke su stručnjaci u tome kako ne dati da vas život slomi. Sreo sam mnogo mačaka s veoma velikim ozljedama, ali one će opet poskočiti za loptom na užetu ako im ga provučete ispred nosa. To je veoma važno. Moj slijepi mačak Rufus, čim sam ga donio kući, počeo je trljati glavu od mene kao da mi govori: ‘Hvala što si mi pružio šansu, neću te iznevjeriti’.

Autor: Nevena

Ljubiteljica mačaka od malih nogu, a k tome i ljubiteljica lijepe riječi, diplomirana novinarka, vječita šetačica i istraživačica...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *