Mačji ovratnici spašavaju ptice

Mačji ovratnici spašavaju ptice

Htjeli mi to priznati ili ne, naše drage mačke su prije svega grabežljivci. Ovo konkretno znači da im je lov u krvi i ma koliko se vi možda trudili zatvarati ih u kuću ili stan te spriječiti da svojim oštrim zubima uhvate kakvu ptičicu koja vas svako jutro budi prekrasnim pjevom s drveta pored prozora, u tome nećete uspjeti. Naime, mačka, čim ugrabi priliku za lov, vrlo rado i spretno (a ne zaboravimo i – sretno!) će je iskoristiti.

Prema podacima iz Sjedinjenih Američkih Država, domaće mačke tijekom samo jedne godine ubiju oko 3,7 milijardi ptica, a većina njih su ptice pjevice. Ovako su se mačke našle na vrhu ljestvice najvećih prijetnji ptičjoj populaciji, odnosno čak ih više ubiju nego primjerice vjetroelektrane za koje se godinama mislilo da su najveća prijetnja pticama.

Dakle, kada čujemo sve ovo, doista bi bilo i vrijeme da se pronađe neko rješenje pomoću kojeg bi domaće mačke manje ubijale ptice. Tako je američka kompanija iz Vermonta, koja se zove Birdsbesafe ponudila jednostavno i veoma praktično rješenje pomoću kojeg bi mačke bile onemogućene da love ptice kao do sada. Radi se o ovratnicima koji veoma nalikuju na šarene, platnene gumice za kosu koje su se rado nosile devedesetih godina 20. stoljeća. Ovo je predmet kojeg svatko, tko i nije baš vičan s iglom, može sam napraviti ili jednostavno kupiti u trgovini, bitno je samo da mačku ne steže prejako oko vrata.

Šareni ovratnik za mačku

U čemu je, dakle štos?

U tome da su ovi ovratnici u šarenim, živim bojama i omogućuju pticama da primijete mačku dok se šulja prema njima te pobjegnu na vrijeme. Većina mačaka odlično se skriva u travi ili grmlju i vreba plijen upravo zahvaljujući krznu koje se stopi s okolinom. Međutim, kada kao modni dodatak dobije ovaj ovratnik, stvar je mnogo drugačija i više nije tako nevidljiva.

Ptice mogu vidjeti mnogo više boja nego čovjek, ali i mnogo više nego bilo koja druga životinja. Ovaj proizvod, ovratnik u šarenim bojama već je i testiran na Sveučilištu Western Australia te se pokazalo da kada ga mačka nosi, smanjuje se ulov ptica za visokih 54 posto!

Otkada je kompanija Birdsbesafe lansirala proizvod, na svojoj stranici vrijedno objavljuje fotografije mačaka s ovratnicima u najrazličitijim, najšarenijim kombinacijama. Sudeći po izrazima lica mačaka, ne možemo točno zaključiti sviđa li im se ovratnik ili ne, no sasvim je sigurno da će mnogi entuzijasti za zaštitu okoliša ovom izumu dati prst gore.

Nevena
Autor: Nevena

Ljubiteljica mačaka od malih nogu, a k tome i ljubiteljica lijepe riječi, diplomirana novinarka, vječita šetačica i istraživačica...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *