Zašto mačke skrivaju svoje igračke?

Zašto mačke skrivaju svoje igračke?

U posudama koje imaju potpuno drugačiju namjenu mogli bi pronaći različite stvari, od gumenih miševa do vaših čarapa. Neke mačke vole potopiti svoje igračke u zdjelici s vodom ili ih čak staviti u posudu za hranu. Objašnjene ove česte pojave najčešće se krije u mačjoj prirodi, ali i još ponekim zanimljivim činjenicama.

Mačke biraju siguran teritorij za svoje igračke

U divljini mačke označavaju i štite svoj teritorij, a plijen nakon hvatanja pojedu. Ako trenutno nisu gladne, spremaju svoj ulov za kasnije. Da bi to učinile, tražit će dobro skriveno mjesto gdje im nitko hranu ne može oduzeti.

Mačka i igračke

Mačke koje žive daleko od divljine u toplini doma sa svojim ljudskim prijateljima, imaju isti problem. Svoj zaštitnički instinkt su prilagodile obiteljskom životu, pa svoje najvažnije stvari stavljaju na sigurno.

Posuda s vodom za piće im je lako dostupna i već provjereno mjesto gdje mogu skloniti svoje stvari na sigurno.

Takav čin ima i svoju poruku, pogotovo ako žive u velikoj obitelji s drugim životinjama. Mačka vam vjerojatno želi reći da je ta igračka samo njena i da ju nitko nema pravo dirati. Životinje su katkad baš poput djece, svjesno skrivaju i ljubomorno čuvaju svoje najdraže igračke.

Mačke se zabavljaju s vodom

Kad je u pitanju kupanje, velika većina mačka ne voli vodu. Ipak postoje one kojima vodi budi posebno zanimanje, a odraz svjetlosti u vodi potpuno hipnotizira.

Mačka i voda

Osim što mogu satima promatrati vodu, one malo hrabrije će šapom vodu i dodirnuti. Kako će vodu doživjeti, ovisi o svakoj pojedinoj mački, no postoje i pasmine koje tekućina posebno fascinira.

Ako se u tome krije odgovor, mačke u tom slučaju stavljaju stvari u vodu da bi se zabavile i igrale ribolova na svoj način. Voda im je istovremeno i misterija i zabava.

Figure koje njihov mozak projicira u vodi zabavljaju ih, a ova vrsta rekreativnog istraživanja može im pomoći i da pobjede strah od vode.

Mačke “ne znaju što učiniti” sa svojim plijenom

Igračke završe u posudi za vodu ili hranu i u slučaju kad mačke ne znaju gdje bi s njima.

Kako bi to objasnili, vratimo se ponovno u divljinu. Kad mačka ulovi svoj plijen, obično ga nakon toga pojede. Uz pretpostavku da jestivih miševa u kućnom okruženju nema, već samo oni gumeni koji mačkama mogu djelovati zbunjujuće.

Mačka i igračke

Nakon što uhvati igračku miša i shvati da ga ne može pojesti, još koju minutu će se poigrati. Poslije više neće imati ideje osim da ga odloži u posudu s vodom, za kasnije.

Autor: Dolores

Novinarka, fotografkinja i velika ljubiteljica životinja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *