Burmanska mačka

Burmanska mačka

Uzgoj burmanske mačke započeo je 1930. godine kada je dr. Joseph Thompson iz San Francisca donio kući malu smeđu ženku mačke iz Burme. Nazvao ju je Wong Mau i križao sa sijamskom mačkom. Kroz selektivan uzgoj izolirana je posebna tamno smeđa boja ove mačke.

Burmanske mačke su iznenađujuće teške za svoju veličinu. Njihova krzna su kratka i pripijena te imaju vrlo svilenkastu teksturu. Gotovo im uopće ne treba njega dlake, osim malo dnevnog maženja. Glas im je jako tanak i rijetko mijauču.

Burmanska mačka

Ove mačke vrlo su privržene vlasnicima i nisu previše zahtjevne. Obožavaju ljude i karakterom nalikuju na psa. Mogu se igrati donošenja loptice ili igračke. Vole blizinu vlasnika, tako da će iskoristiti svaku priliku da mu bude blizu, pratit će ga iz sobe u sobu, sjediti u krilu, uvlačiti se u krevet prije spavanja, itd. Kao mačići vrlo su razigrane i živahne te iste takve karakteristike zadržavaju i u odrasloj dobi. Pune su energije, ali nije ih preporučljivo puštati van stana ili dvorišta jer su jako znatiželjne i neustrašive te se lako mogu naći u opasnosti.

Standard:

GLAVA ima, gledana od naprijed, oblik kratkog klina, široke kosti lica, sužuje se prema njušci. Gornji dio glave je širok, visok, široka između ušiju i blago zaobljena. Profil: čelo blago zaobljeno, vrh nosa i brada čine strmu liniju, nos ima jasno izraženi prekid, čeljust široka na čeljusnom zglobu, brada jaka, u profilu izražena donja vilica.

UŠI su srednje velike, široke na bazi s blago zaobljenim vrhovima. Dobro razmaknute u stranu, vanjska linija uha slijedi gornju liniju lica. U profilu blago nagnute prema naprijed.

OČI su velike, široko razmaknute, gornji kapak je ravan i blago ukošen prema nosu, dok je donji zaobljen. Oči su sjajne, živahnog izraza i blistave. Boja: sve nijanse žute do boje jantara.

TIJELO je srednje duljine, mišičavo, kompaktno, teže nego što se pretpostavlja na prvi pogled. Prsa su široka, gledano iz profila zaobljena, leđa ravna.

NOGE su vitke i proporcionalne s tijelom, šape ovalne i male.

REP je srednje duljine, ravan, srednje debljine u korijenu, a sužava se prema zaobljenom vrhu.

KRZNO je nježno, sjajno, svileno, pripijeno uz tijelo, bez poddlake i vrlo kratko.

Autor: macke.hr

macke.hr su centralno mjesto za sve vlasnike mačaka ili one koji žele znati više. Novosti, informacije, pomoć i zanimljivosti - sve na jednom mjestu!

There are 2 comments for this article
  1. Ante at 06:41

    Ova macka na slice je Sveta Birma i nema veze sa Burmanskom mackom. Burma i Sveta Birma su skroz razlicite pasmine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *