Upomoć, mačka me neprestano liže!

Upomoć, mačka me neprestano liže!

Neke su mačke opsjednute lizanjem. Ližu druge mačke, ako imaju dobre prijateljice, a ako nemaju, onda se okrenu svojim ljudskim prijateljima te ližu jednog ili više članova obitelji kada im se za to pruži prilika. Neke mačke ližu dio tijela koji dohvate – ruke, stopala, vrat… a neke se vole koncentrirati na glavu i lice.

Ovo u početku može biti simpatično, no ima mačaka koje će to raditi u bilo koje doba dana ili noći, a lizanje može potrajati i pola sata. Kako svojoj ljubimici na nježan način dati do znanja da nam to ne radi, barem ne uvijek kad se njoj prohtije?

Prvo trebamo shvatiti zašto nas mačke ližu. Evo zašto:

1. Lizanje je znak socijalnog povezivanja

Male mačke ližu jedna drugu kako bi se povezale. Starije mačke ližu se s mačkama s kojima su u dobrim odnosima kako bi te odnose produbile. Također, ližu jedna drugoj mjesta koja inače ne mogu same dosegnuti, kao što je vrh glave ili unutrašnjost ušiju.

2. Lizanje je veliki kompliment

‘Jezična kupka’ koju dobivate od svoje mačke zapravo je veliki kompliment s njezine strane. Ovo je znak da se u vašoj prisutnosti osjeća veoma sigurno i dio ste njezine obitelji te vas čisti na jednak način kao što je nju čistila njezina majka dok je bila mala.

3. Lizanje zna biti i znak nervoze

Neke, doduše rijetke, mačke su nervozne i onda ližu sebe ili vas kako bi iz sebe izbacile tu nervozu. Međutim, velika je razlika između lizanja zbog nervoze i lizanja kao socijalnog povezivanja. Naime, kod lizanja zbog stresa i nervoze mačka sebe liže do te mjere da joj počne otpadati dlaka na mjestima lizanja, a također osim lizanja vlasnika često mu i siše kožu.

4. Lizanje je važno za mačju higijenu

Već vjerojatno znate da je mačji jezik prekriven malenim bodljama zbog kojih se čini kao da vas mačka grebe šmirgl papirom dok vas liže. Zanimljivo je da su te malene bodlje od istog ‘materijala’, točnije keratina, od kojeg su izgrađene i mačje kandže. Njihova je uloga da pomažu kod grickanja mesa, ali i djeluju poput češlja dok mačka uređuje svoje krzno jer skuplja ostatke prljavštine te mrtvih dlaka.

Kako ih odviknuti od lizanja?

1.Odvratite im pažnju

Kada vidite da se mačka priprema za lizanje, odvratite joj pažnju nečime. Najbolje ju je zaigrati nekakvom igračkom. Ako nije ljubimica igračaka, dobro je odmaknuti se od nje, a još je bolji način poigrati se s njome. Igra s mačkom čini sretnima i nju i nas te joj održava formu.

2.Budite strpljivi i dosljedni

Odmah trebate znati da je mačke teško nešto naučiti, posebno ako je to ponašanje na koje su se već naviknule (stoga je najbolje reagirati čim se problem pojavi). Svakako zaboravite na vikanje, odguravanje ili, ne daj bože, udaranje!

Autor: Nevena

Ljubiteljica mačaka od malih nogu, a k tome i ljubiteljica lijepe riječi, diplomirana novinarka, vječita šetačica i istraživačica...

There are 2 comments for this article
 1. Ljiljana at 16:47

  Ooo moja maca obozava lizanje…kao da se hoce ljubiti i cmakati po licu…
  Rado bi se igrala s njom, ali nju prrr prrr (predenje) uvati u 5-6 sati ujutro…
  pokusavam se sakriti…kao spavam, ali ona uvijek me nadje…

  • Riba at 18:14

   Vi ste dobro prošli, kada smatra da je vrijeme za ustajanje (a to je naravno u cik zore) naš mačak koristi nasilnije metode, vjerojatno zato jer smo pre umorni da reagiramo na one nježnije. :) Budu nevjerojatno inovativni kada su u pitanju metode razbuđivanja vlasnika.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *