Mačak je dobio umjetne noge i opet može hodati!

Mačak je dobio umjetne noge i opet može hodati!

Umjetni udovi sasvim su uobičajena stvar kod ljudi, no zahvaljujući 3D tehnologiji postaju sve češća pojava i kod životinja. Naime, i životinje su često žrtve nesretnih okolnosti u kojima izgube nogu ili se rode s deformiranima. Predstavljamo vam mačka koji je bio bez obje stražnje noge, a sada je dobio umjetne udove i opet trči!

Njegovo je ime Vincent i ima tri godine. Sive je boje. Nove noge dobio je zahvaljujući znanstvenicima na Sveučilištu Iowa Sjedinjenim Državama. Vincent je dugo bio stanovnik skloništa za napuštene mačke u Nevadi. Ondje radi njegova sadašnja vlasnica Cindy Jones. Ondje je završio još kao male mače i imao je deformirane stražnje noge, odnosno nisu bile dovoljno razvijene i zbog toga nije mogao normalno hodati. Pokušali su sa fizikalnom terapijom, ali ona nije uspjela.

Tako su se veterinari okrenuli umjetnim udovima. Jedna je kompanija donirala sve potrebno, odnosno Vincentu su umjetni udovi ugrađeni u tijelo pa su na neki način srasli s njim i omogućuju mu gotovo pa sasvim normalno kretanje.

Ipak, postoji jedan problem. Dio umjetnog uda koji je ugrađen u Vincentovo tijelo napravljen je od titana. Titan je materijal koji reagira na način da u tijelu izaziva infekcije na mjestu na kojem je srastao s prirodnim tkivom, odnosno kostima i mišićima. Iz tog razloga se Vincentu moraju davati antibiotici kako bi proces potpunog srašćivanja protekao što bolje i bezbolnije.

Prva operacija u nizu napravljena je u veljači 2014. godine. Nakon toga Vincent ih je imao nebrojeno mnogo novih operacija te je prošao nešto što rijetko koji mačak može i zamisliti. Većinom su to bile nove operacije kojima su se umjetni udovi dodatno olakšavali. Tek je nedavno počeo hodati, a znanstvenici se nadaju da će, ako nastavi reagirati kao i do sada – uskoro opet moći trčati i skakati.

Također, znanstvenici se nadaju da će im Vincentov slučaj omogućiti lakšu i bolju primjenu umjetnih udova na drugim životinjama sa sličnim problemima.

Pogledajte priču o Vincentu:

Autor: Nevena

Ljubiteljica mačaka od malih nogu, a k tome i ljubiteljica lijepe riječi, diplomirana novinarka, vječita šetačica i istraživačica...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *