Neva Masquerade

Neva Masquerade

Neva Masquerade nazvana je prema rijeci Nevi koja teče St. Petersburgom iz kojeg ova pasmina potječe. Oko porijekla ove mačke mnogo se debatiralo i to zbog dvije struje stručnjaka – jedna tvrdi da su Neve autohtona ruska vrsta, prirodna domaća pasmina koja na ruskom području obitava već stoljećima; dok druga tvrdi da su Neve nastale križanjem sibirske mačke s perzijskom i sijamskom, što je i logično budući da je St. Petersburg kao jedna od nekada najvećih pomorsko-riječnih luka često bila mjestom uvoza spomenutih vrsta. U mnogim tekstovima naići će se na tvrdnju da je Neva zapravo Sibirska mačka u kolorpoint varijanti, no FIFe ju priznaje kao zasebnu pasminu i ne preporučuje križanje sa Sibirskom mačkom te ju ocjenjuje po zasebnom standardu.

Neva Masquerade mačka

foto: Freeimages.com / Alexander Van Der Woud

Neva Masquerade velika je mačka posebna po svojem bujnom krznu i najčešće se javlja u seal point varijanti boje. Također primjerena je za osobe s alergijom na mačju dlaku jer ne izaziva alergijske reakcije. Krzno joj je bujno, glatko, otporno na vodu, ne stvara čvorove i nije komplicirano za održavanje. Linja se dvaput godišnje – u proljeće i u jesen.

Po prirodi Neve su vrlo privržene vlasniku i trebaju jako puno pažnje i igre no ipak dobro podnose odsustvo vlasnika. Sve dok joj se poklanja malo pažnje po povratku s posla, Neva će biti zadovoljna, pogotovo zato što joj ne treba jako puno fizičke aktivnosti. Također, Neve se vrlo lako mogu naučiti odazivanju na ime. Dobro se slažu s djecom i nikada ne grebu, ako se osjećaju ugroženo samo će pobjeći, nikada napasti.

Standard:

GLAVA: nešto dulja nego šira, lagano zaobljena, masivna i istaknutih jagodičnih kosti, nos srednje dug, širok, u profilu blago udubljen bez stopa, brada lagano savijena prema natrag, u profilu čini zaobljenu liniju s gornjom linijom nosa.
UŠI: srednje velike, otvorene na osnovi, zaobljenih vrhova, s čupercima, lagano nagnute unaprijed.
OČI: velike, lagano ovalne široko razmaknute. Poželjna je zelena boja.
TIJELO: mišičavo, snažno koštane strukture, širokih prsiju, pravokutnog izgleda.
NOGE: srednje visine, snažne čine s tijelom pravokutnik. Šape velike okrugle s čupercima između prstiju.
REP: dug, debeo, zaobljenog vrha, bogato obrastao dlakom.
KRZNO: poludugo, gusto, s gustim podkrznom, prekriveno sa dlakama otpornim na vodu. Ljetno krzno je nešto kraće od zimskog.

Autor: macke.hr

macke.hr su centralno mjesto za sve vlasnike mačaka ili one koji žele znati više. Novosti, informacije, pomoć i zanimljivosti - sve na jednom mjestu!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *