Tko je za antistres terapiju s mačkama neka digne ruku!

Tko je za antistres terapiju s mačkama neka digne ruku!

Već godinama znamo kako su osobe koje uz sebe imaju kućnog ljubimca poput mačke ili psa sretnije te imaju niži krvni tlak i manje su sklone depresiji. Iako su brojna istraživanja potkrijepila ovo saznanje, ipak se i dalje često gušimo u morima stresa. Jednostavno zaboravljamo koliko je opuštajuće družiti se sa svojim kućnim ljubimcem te odlučujemo kako za njega ne možemo pronaći vremena.

SoulPancake je američka produkcijska kompanija koja voli provoditi društvene eksperimente na javnim površinama i ovaj su nas puta iznenadili s antistres terapijom pomoću mačaka, točnije desetak mačića. Saznajmo o čemu je riječ!

Intervjuirali su nekoliko osoba o njihovoj razini stresa. Kod većine je ta razina bila daleko iznad pet ako se stres ocjenjuje skalom od 0 do 10. Nakon toga su ih pitali žele li jednu antistres terapiju. Svi su naravno pristali a potom su ih poslali u kavez sa staklenim zidovima u kojem su trebali sjesti, staviti slušalice, zažmiriti i slušati što im umirujući glas govori. Nakon toga glas im je rekao da otvore oči, a kad ono – u kavez su pušteni mačići!

I što reći, osim da se još jednom pokazalo koliko su mačke uspješne u izlječenju stresa ili barem u njegovom smanjivanju. Osmijeh koji se pojavi na licu ljudi kada ugledaju mačiće nemjerljiv je. Također i prolaznici koji su vidjeli prozirni stakleni kavez i ljude koji se unutra igraju s mačićima ostali su pozitivno iznenađeni tako da je antistres terapija djelovala i van kaveza.

Kao što smo naveli, mnogo je studija u kojem je dokazano da mačke djeluju izrazito smirujuće na ljude oko sebe te se njihova prisutnost pokazala vrlo pozitivnom posebice kod djece s poteškoćama u razvoju. Navedimo jedan primjer – djevojčica Iris Grace iz Velike Britanije ima 5 godina i autistična je, no uz svoju mačku Thulu crta prekrasne apstraktne crteže koji su danas široko poznati. Da bi Iris mogla crtati, Thula mora biti uz nju.

Pogledajte video o antistres terapiji s mačićima, svidjet će vam se:

Nevena
Autor: Nevena

Ljubiteljica mačaka od malih nogu, a k tome i ljubiteljica lijepe riječi, diplomirana novinarka, vječita šetačica i istraživačica...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *