Antifriz – zimska opasnost za mačke

Antifriz – zimska opasnost za mačke

Vremena se mijenjaju. U ne tako davnoj prošlosti, jezerca, vodopadi i slična tekuća razonoda u vrtovima tijekom zimskih mjeseci bili su zamrznuti, međutim u novije vrijeme moderan čovjek u njih stavlja kemikaliju zvanu antifriz koji se inače koristi u vozilima da se tijekom zime ne smrzne tekućina za pranje stakala. Na ovaj način mogu uživati u žuborenju umjetno stvorenih vodopada ili rječica u svom dvorištu, međutim ne razmišljaju da na ovaj način mogu naštetiti brojnim životinjama. Među njima su, dakako, i mačke.

Naime, prema podacima koji nam stižu iz Velike Britanije mjesečno oko pedeset mačaka u toj državi bude otrovano antifrizom, što je oko jedna i pol mačka dnevno. Ono što je još gore, mačke koje se na ovaj način otruju umiru u strašnim mukama i to par dana.

Situacija je takva da je čak i ministar zaštite okoliša, George Eustace, progovorio o ovom rastućem problemu. Sve više Britanaca stavlja antifriz u tekućine koje služe kao ukras vrtova i dvorišta, a antifriz sadrži jednu slatku kemikaliju čiji je miris i okus izrazito privlačan za male sisavce, među njima i mačke. One tada piju tekućinu misleći da je to voda koja im jako odgovara, ali nakon toga slijedi samo čista agonija do sigurnog kraja.

Antifriz u vodi izrazito je otrovan pa čak i ako ga životinja konzumira u veoma malim količinama. Najviše napada bubrege te izaziva njihovo otkazivanje, a u konačnici i smrt. Britanski ministar stoga poziva proizvođače antifriza da stave upozorenje za opasnost za kućne ljubimce jer većina ljudi koji ga koriste na otvorenom nisu svjesni što se može dogoditi te da mogu i nenamjerno naštetiti mnogim životinjama. Razmišlja se i da se od proizvođača zatraži da u antifriz stave kemikaliju koja bi mirisom tjerala životinje da ga ne piju. U svakom slučaju, potrebno je jasnije upozorenje na proizvodu. A ako i sami stavljate antifriz u vodene konstrukcije u svom dvorištu, svakako dva puta razmislite prije nego što to učinite.

Nevena
Autor: Nevena

Ljubiteljica mačaka od malih nogu, a k tome i ljubiteljica lijepe riječi, diplomirana novinarka, vječita šetačica i istraživačica...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *