Jeste li se ikad zapitali zašto mačke imaju okomito izdužene zjenice?

Jeste li se ikad zapitali zašto mačke imaju okomito izdužene zjenice?

Kada smo zaljubljeni i gledamo u predmet svog obožavanja, u očima primijetimo velike, okrugle zjenice. I kada pogledamo u psa, vidimo velike zjenice koje imaju manje-više okruglast izgled. Međutim, kada pogledamo u oči svoje najdraže mačke, vidimo da su stvari znatno drugačije. Mačke, a to ste već zasigurno primijetili, imaju sasvim drugačije zjenice od nas ljudi – one su položene okomito i duguljaste su. Jeste li se ikada zapitali zašto je to tako?

Jedno novo istraživanje sugerira da takve zjenice imaju predatori koji love noću. Naime, ovako postavljene zjenice izduljenog oblika omogućuju životinji koja ih ima najbolji pregled nad plijenom za vrijeme noćnih sati, a što je najvažnije, najbolju procjenu udaljenosti od plijena.

Ono što je zanimljivo, u studiji se spominju različiti oblici zjenice s obzirom na to koja nam je uloga u društvu. Primjerice, ovce imaju vodoravno položene zjenice koja podsjećaju na pravokutnik. Smatra se da su takve kako bi lakše primijetile predatora i umakle mu. Vrste koje imaju okrugle zjenice, a tu spada i čovjek, obično su predatori koji su aktivni za vrijeme dana. Zanimljivo, zar ne?

Mačje oči

Teorija da oblik zjenice znači i način preživljavanja pojavila se još četrdesetih godina prošlog stoljeća, međutim do sada se nitko nije ozbiljne pozabavio tom tematikom. Znanstvenici sa Sveučilišta Berkley u Kaliforniji pregledavali su 214 kopnenih vrsta, uspoređivali njihove zjenice i načine preživljavanja te došli do zanimljivih zaključaka.

Životinje koje plijen napadaju iz zasjede, kao npr. mačka ili zmija, imaju okomite zjenice specifičnog, izduljenog oblika. To je ključno da bi odlično procijenile udaljenost od svoje žrtve na koju će se baciti, što znači ključno za objed, ključno za preživljavanje.

Pomoću ovakvih zjenica mačka se odlično koncentrira na predmet svoje pažnje (plijen), dok joj se sve okolo, posebice iza plijena zamagljuje (nešto slično kao na fotografiji gdje jasno vidimo fokus na određenom predmetu ili detalju, a sve ostalo je nejasno i zamućeno). Kako bi se dobio takav prikaz slike ispred sebe, oči se moraju otvoriti veoma jako, a zjenica mora biti u određenom položaju te se pokazalo da je upravo ovakav položaj zjenice, dakle okomit kao kod mačke, najbolji za to. Također je zanimljivo da se ovo događa simultano kako se mačka približava fokusu svog zanimanja.

Zjenice plijena

S druge strane spektra su životinje koje imaju vodoravnu zjenicu, a to su već spomenute ovce, potom koze, konji, neke vrste žaba, itd. Zanimljivo je da su to obično životinje koje su najčešći plijen drugim životinjama. Ono što je još zanimljivije jest činjenica da od 46 životinja biljojeda koje su znanstvenici istraživali, čak 36 ima ovakve, horizontalne zjenice. Ovakve zjenice omogućuju panoramski prikaz područja oko životinje, dakle da ima dobar pregled nad prostorom kako bi mogla primijetiti vreba li je kakav predator.

Oko od konja

Konji na primjer imaju horizontalno izdužene zjenice

Kao dodatak ovome treba reći da znanstvenici smatraju kako zjenice nisu kod svih životinja oduvijek iste već su kroz godine i godine evolucije podložne promjenama, s obzirom na to koja je uloga određene vrste, kako dolazi do plijena i čime se hrani.

Autor: Nevena

Ljubiteljica mačaka od malih nogu, a k tome i ljubiteljica lijepe riječi, diplomirana novinarka, vječita šetačica i istraživačica...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *