Sfinks

Sfinks

Sfinks mačka je prepoznatljiva jer je bezdlaka, tj. nema krzno (ali ima sloj fine poddlake!). Sfinks mačke dolaze u raznim kombinacijama boja, a koža im je u onoj boji u kojoj bi bilo krzno kod normalne mačke. Ova vrsta često nema brkove, a oko njuške, na ušima i ramenima može se pojaviti naborana koža. Zbog nedostatka dlake, vlasnici moraju imati na umu da je ovoj mački često hladno.

Uzgoj današnjeg Sfinksa počinje 1966. godine u Kanadi kada je domaća mačka okotila mačiće bez dlake, što se dogodilo zbog spontane genetske mutacije. Nova pasmina prvo je nazvana Moonstone Cat (mačka mjesečevog kamenja), zatim The Canadian Hairless (kanadska bezdlaka), a daljim križanjem izdvojena je nova i zdrava pasmina mačke nazvana sfinks (sphynx).

Iako nemaju krzno, preporučljivo je brisati ih vlažnim maramicama ili kakvom drugom vlažnom tkaninom, jer se prirodno znoje i ostavljat će mrlje na namještaju ako ih se ne čisti redovito. Potrebno je čistiti i njihove oči i uši jer su sklone nakupljanju prljavštine i sluzi. Imaju brz metabolizam zbog čega često i puno jedu, ali nisu sklone debljanju. Iako nemaju krzno, nisu antialergijske pa se ne preporučuju ljudima alergičnim na mačju dlaku. Koža joj je osjetljiva na sunce, sklona je opeklinama, pa ju treba namazati zaštitnim faktorom prije izlaganja suncu.

Sfinks mačka

Sfinks su jako inteligentne i privržene mačke, glasne i pričljive. Vole biti dijelom obitelji i dobro se slažu s djecom i psima. Slažu se i s mačkama, najbolje s još jednom sfinks mačkom, jer postoje pasmine koje ne podnose (npr. sijamske).

Standard:

GLAVA je klinastog oblika zaobljenih crta. Glava je nešto dulja nego šira, blago zaobljena s plosnatim dijelom na čelu, profil s blagim pregibom na početku ravnog nosa, obrazi istaknutih jagodičnih kostiju, njuška jako zaobljena i jaka, brkovi cijeli ili prelomljeni i kruti.

UŠI su velike i široke na bazi, blago zaobljene na vrhovima, uglavnom bez dlake. OČI su oblika limuna, velike, ukošene prema vanjskom rubu uha. Boja očiju je prilagođena boji kože.

VRAT je srednje dugačak, zaobljen, mišičav, čini luk od ramena prema bazi glave, snažan, pogotovo kod mužjaka.

TIJELO je srednje dugačko, čvrsto i mišičavo, debelog-punog ali ne masnog zaobljenog trbuha. Širokih zaobljenih prsiju.

NOGE su srednje duljine u odnosu na tijelo. Zadnje noge dulje su od prednjih. Šape su ovalne sa dugačkim vitkim prstima.

REP je vitak, širi u bazi i sužava se prema vrhu, ponekad na vrhu repa ima čuperak dlaka.

KRZNO odnosno koža tijela izgleda potpuno bezdlako, međutim ono je pokriveno kratkim pahuljastim dlačicama. Nabori se nalaze oko njuške, između ušiju i oko ramena gdje ne smiju biti prenaglašeni kako ne bi utjecali na normalan život mačke (rizik od kožnih infekcija). Kratku i mekanu dlaku nalazimo na nogama, nosu, obrazima, vanjskoj strani ušiju, na skrotumu i vrhu repa.

macke.hr
Autor: macke.hr

macke.hr su centralno mjesto za sve vlasnike mačaka ili one koji žele znati više. Novosti, informacije, pomoć i zanimljivosti - sve na jednom mjestu!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *