Je li to normalno mačje ponašanje?

Je li to normalno mačje ponašanje?

Donijeli ste novu ljubimicu u svoj topli dom, pružili joj svu moguću pažnju, osigurali najudobniji krevetić, naučili ju “pristojnom ponašanju” koje podrazumijeva igranje igračkama, a ne vašim novim papučama, grebanje po grebalici, a nikako po novoj sjedećoj garnituri, korištenje pijeska i sve ostale važne i malo manje važne lekcije koje svaka pristojna maca mora znati.

Apsolutno ste uvjereni da je maca savladala gradivo i naučila što se podrazumijeva, a što nikako nije prihvatljivo.

No, odjednom, uslijed neobičnog ili nepristojnog ponašanja male vragolanke, dolazite do zaključka da maca zapravo možda i nije bila prisutna na satovima poduke :)

Ili, što je još više zabrinjavajuće, počinjete se pitati je li sve u redu sa slatkicom koja se na prvi dojam činila kao jedno vrlo inteligentno i poslušno biće, a sada odjednom izvodi svakojake nepodopštine od kojih vam se diže kosa na glavi.

Ne brinite, niste sami. Mnogi vlasnici mačaka zabrinuto pogledavaju u svoje mace kada primijete neko od sljedećih ponašanja, koja su najčešće sasvim normalna u svijetu mačaka i sve takve ispade trebali bi prihvatiti kao prirodno mačje ponašanje.

Grickanje trave  je uobičajeno u mačjem svijetu jer žvakanje raznih trava mačkama olakšava probavu i pomaže u  izbacivanju dlake nakupljene u želucu koja je posljedica lizanja, odnosno čišćenja vlastitog krzna.

Mačka gricka biljku

Mačka će se često okomiti na vaše ukrasno bilje.

Dakle, nagon za grickanjem i žvakanjem trave je potpuno prirodan i nema potrebe odvraćati macu od njega. Jedino oko čega trebate brinuti u ovom slučaju je da maca konzumira “zdravu travu”, odnosno onu koja nije zagađena pesticidima i drugim toksinima.

Uriniranje po predmetima – najčešći razlog uriniranja po predmetima u stanu je nagon za obilježavanjem vlastitog teritorija. Tako je vrlo vjerojatno da će maca svojim teritorijem označiti krevet, fotelju, zavjese pa čak i vašu odjeću u ormaru. Ovo ponašanje je često kod mladih mužjaka koji uriniranjem utvrđuju svoje vlasništvo na određenom području . Osobito veliki problem može biti prisutnost više mladih mužjaka u kući, koji će se vrlo vjerojatno neprestano natjecati za “vlasništvo” nad prostorom.

Ako pak maca uredno poštuje pravila ponašanja i vrlo dobro zna gdje je mjesto za obavljanje nužde, a uriniranje na nepoželjnom mjestu se iznenada dogodi, to može biti znak uznemirenosti i ljutnje izazvane nekom promjenom u kući ili joj samo nedostaje vaša pažnja koju pokušava pridobiti upravo na ovaj način.

Pojačane noćne aktivnosti – iako većina mačaka svoje aktivnosti prilagođava ljudskima, ipak postoje i one mačke koje pojačano izraženi prirodni lovački nagon potiče na noćnu aktivnost i šuljanje u potrazi za plijenom. Ovo ponašanje pokušajte smanjiti kasnovečernjom igrom ili obrokom koji ćete ponuditi maci neposredno prije spavanja, što će rezultirati mirnom i prospavanom noći.

Ako vaša mačka nikada nije imala nagon za noćnim “tulumarenjem”, već su te aktivnosti odjednom pojavile, možda bi trebali odvesti macu na veterinarski pregled kojim će se utvrditi postoje li znakovi hipertireoze (povećane aktivnosti štitne žlijezde).

Trljanje glavom ili tijelom o vas – ovo je znak ljubavi i kao takav trebao bi vam biti ništa drugo nego veliki kompliment :)

Mačke na svojim obrazima, kutovima usana te na repu imaju žlijezde koje izlučuju miris. Upravo taj svoj miris maca iz ljubavi i poštovanja nastoji podijeliti s vama, a ujedno vas želi i obilježiti kao svoje vlasništvo. Zanimljivo je što trljanje možete doživjeti i od potpuno nepoznate mačke koja vas na taj način želi upoznati.
Ono što je u ljudskoj prirodi grljenje, tapšanje po ramenu ili rukovanje, to je u mačjem svijetu trljanje. Lijepo, zar ne?

Donošenje uhvaćenog plijena – maca se vraća iz lova i ponosno donosi uhvaćeni plijen. Ostavlja ulovljenog miša ili pticu ispred vas, jasno vam dajući do znanja da je to dar namijenjen upravo vama.

Naravno, ovo je prilično uznemirujući prizor, ali i zabrinjavajuća situacija, jer mrtve životinje mogu sadržavati bakterije i parazite opasne po vaše i mačkino zdravlje. No, nemojte zamjeriti maci, jer i ovo je jedan od njenih prirodnih nagona. Podjelom vlastitog plijena ona se želi brinuti o vama kao što je u najranijoj dobi naučila od mame mačke. Također ona vam želi zahvaliti i uzvratiti vam za svu brigu koju joj svakodnevno ukazujete.

Što učiniti da eliminirate ove nimalo bezazlene navike? Pokušajte macu odvratiti od lova u divljini tako da joj osigurate prikladne igračke uz koje će istrošiti nakupljenu energiju i koje će zadovoljiti njene lovačke nagone.

Pijenje vode iz WC školjke – ovo je zaista čudan i nedokučiv fenomen. Znanstvenici već dugo nastoje otkriti što je to što mačke ili pse navodi na pijenje vode iz WC školjke. Zaključci koje su uspjeli donijeti idu u prilog isključivo svježini i hladnoći vode. Stoga, nastojte da mačja zdjelica za vodu uvijek bude temeljito očišćena a voda u njoj svježa.

Ako ni to ne poluči rezultate, jednostavno rješenje je spuštanje poklopca WC školjke, sve dok se maca ne odvikne od ove navike i ne shvati da je i voda u njenoj zdjelici svježa i jednako ukusna :)

Cjelodnevno spavanje – mnogi vole reći da su mačke lijene i trome životinje, jer veći dio dana provode spavajući. Ako i ne spavaju, tada leže i odmaraju se.
Ipak, nije riječ o lijenosti, već je ovo mačji genetski model očuvanja energije potrebne za lov i preživljavanje. I bez obzira na to što se radi o kućnoj mački koja gotovo da i ne troši energiju, mačke su ipak “programirane” da spavaju, odmaraju se i ljenčare :)

Vječno mijaukanje – neke mačke su “rječitije” od drugih i one će i u najidealnijim okolnostima neumorno mijaukati. Učestalom glasanju sklone su primjerice sijamske mačke. Ako uz ovo neprestano mačje “brbljanje” ne postoje simptomi koji bi ukazivali na eventualne tegobe, tada pustite brbljivicu da uživa u svom govorništvu :)

Gnječenje ili miješenje šapama – još jedna zanimljiva i simpatična mačja navika je i gnječenje, miješenje ili masiranje šapama.

Ovo je radnja koja je mačkama poznata još od najranije životne dobi. I prije nego progledaju mačići  nauče da masiranjem područja oko majčinih bradavica  potiču dotok mlijeka što na kraju rezultira osjećajem sitosti, sigurnosti, opuštenosti i ugode.

Zaključak znanstvenika je da gnječenje i masiranje kod mačke potiče upravo navedene osjećaje što macu ispunjava i čini smirenom i sretnom.

Lizanje prstiju je navika koja može upućivati na to da maca obožava miris vašeg tijela, kreme za ruke ili ste upravo pripremali ukusan obrok čiji miris je ostao na vašim prstima. Također ova pojava može biti povezana i s mačjim nastojanjem da vas “uredi”.

Neka istraživanja upućuju na to da lizanjem ljudske ruke mačka izražava znakove straha i tjeskobe pa ako primijetite još neko ponašanje koje bi upućivalo na prisutnost anksioznosti svakako zatražite pregled i savjet stručnjaka.

Kihanje – kod mačaka, baš kao i kod ljudi kihanje može biti posljedica alergije ili infekcije dišnih putova. U ovim slučajevima uz kihanje javlja se i curenje iz nosa. Ako kihanje potraje duže od nekoliko dana posjetite veterinara.

Hrkanje – je rijetka i u većini slučajeva bezopasna pojava kod mačaka. Najčešće se radi o stanju duboke relaksacije, koje osobito kod pasmina s kratkim nosovima, ali i kod pretilih mačaka može izazvati hrkanje.

No, svakako obratite pažnju, jer ako se uz hrkanje pojavi i iscjedak iz nosa, otežano disanje ili kašalj obavezan je posjet veterinaru, jer glasno hrkanje, kašalj i otežano disanje mogu biti znak problema sa dišnim putevima.

Autor: macke.hr

macke.hr su centralno mjesto za sve vlasnike mačaka ili one koji žele znati više. Novosti, informacije, pomoć i zanimljivosti - sve na jednom mjestu!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *