Ragdol

Ragdol

Ova pasmina posebna je po tome što se sasvim opusti u trenutku kad ju se podigne s poda. Upravo zato dobiva ime ragdol (od eng. rag – krpa i doll – lutka), što u prijevodu znači krpena lutka. Ragdoli su velike mačke plavih očiju i poludugog kolorpoint svilenkastog krzna te blage naravi.

Porijeklo ragdola povezano je s raznim, većinom neutemeljenim, kontroverznim pričama. Jedna od njih kaže da je pasmina nastala od mačke Josephine, uzgajivačice Ann Baker, koja ju je jednom prilikom ranih 60-ih slučajno pregazila automobilom. Ozlijeđenu mačku (inače perzijsko-angorskog tipa) odvela je u veterinarsku bolnicu Sveučilišta u Kaliforniji, gdje se mačka oporavila, ali je promijenila temperament, postala vrlo blaga i počela se opuštati kad bi bila u rukama vlasnice. Ann Baker okrivila je američku vladu za provođenje tajnog genetskog eksperimenta na Josephine dok je još bila u bolnici. Ipak, za to nikada nije pronađen dokaz. Sva kasnija Josephinina legla pokazivala su iste značajke blage ćudi i refleksa opuštanja prilikom podizanja s poda.

Ragdol mačka

Ragdoli su zaista fascinantna pasmina – vrlo su vjerne i privržene, ekstrovertirane i mogu se prilagoditi na mnoge situacije. Često ih se uspoređuje sa psima jer će vas dočekati na vratima pri ulasku u kuću, pratit će vas posvuda, spavati na vama i činiti sve da bude u vašoj blizini. Poznato je da ih se može naučiti odazivanje na ime, a mogu se i igrati bacanja (i vraćanja) loptice. Jako su nježne te se igraju bez ispruženih kandži, nježnog su glasa i vrlo mirne. Zbog dulje bogate dlake potrebno ju je redovno četkati kako bi se izbjegli čvorići.

Standard:

GLAVA je srednje veličine klinastog oblika s plitkim dijelom čela između ušiju. Nos joj u profilu pokazuje lagano zaobljenje u gornjoj trećini. Dobro razvijenih obraza, srednje duge njuške i snažne brade.

OČI su velike i ovalne, intenzivne plave boje.

UŠI su srednje velike, široke na bazi, sa zaobljenim vrhovima i široko razmaknute.

TIJELO je dugo, srednje koštane strukture, mišičavo, jakog kratkog vrata, dubokih prsiju. Odrasla mačka jednako je široka u ramenom pojasu i na zadnjem delu tijela.

NOGE su srednje duljine i čvrste. Zadnje noge su nešto veće od prednjih. Šape su velike, okrugle i kompaktne s čupercima između prstiju.

REP je dugačak i širi na bazi a sužava se prema vrhu. Uvijek mora biti proporcionalan s tijelom i bogato obrastao dlakom.

KRZNO je poludugodlako, gusto, mekano, svileno i polegnuto uz tijelo. Na vratu je nešto dulje tako da uokviruje lice. A na licu je također nešto kraće. Na tijelu, leđima i bokovima je dulje. Na trbuhu i nogama srednje duljine.

Autor: macke.hr

macke.hr su centralno mjesto za sve vlasnike mačaka ili one koji žele znati više. Novosti, informacije, pomoć i zanimljivosti - sve na jednom mjestu!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *