Mačke pričaju brkovima, treptajima i mijaucima

Mačke pričaju brkovima, treptajima i mijaucima

Svaki vlasnik mačke reći će da se dobro, ako ne i odlično razumije sa svojom mačkom, međutim stvari su znatno jasnije kada ih se sabere na jedno mjesto i kada osoba koja se već dugo bavi nekim područjem iznese zaključke svojih istraživanja. Tako je dr. Gary Weitzman, predsjednik društva za zaštitu životinja iz San Diega u SAD-u izdao knjigu pod naslovom ‘How to Speak Cat‘, a s obzirom na svoje veliko iskustvo u komunikaciji s mačkama ima doista mnogo toga podučiti sve vlasnike mačaka i one koji se to spremaju postati kada se radi o komunikaciji s ovim životinjama.

Doktor Weitzman ističe da su mačke vrlo neovisne i zato ih je teško razumjeti, odnosno pogrešno ih razumijemo. Dugogodišnjim druženjem, istraživanjem i komuniciranjem s mačkama otkrio je da neke jedinke mogu stvoriti i do 16 različitih mijauka koje koriste isključivo u komunikaciji s ljudima, odnosno nikada te iste mijauke ne koriste u susretima bilo kakve vrste s drugim mačkama. Mijauci koji su namijenjeni vlasnicima govore ‘pomazi me‘, ‘nahrani me‘, ‘pusti me van‘ i tako dalje.

Nadalje, kratki treptaji očima su poput namigivanja među prijateljima. Ovi treptaji znače naklonost ili ljubav, a mačke ih često koriste prema svojim vlasnicima. Treptaji su poput poljubaca očima kada se radi o poruci koja mačka njima šalje.

Rep je također važno sredstvo komunikacije pa kada vas mačka vidi i ide prema vama repa ravno uzdignutog prema gore, znak je da vas pozdravlja. To je za mačke poput rukovanja kod ljudi.

Mačji brkovi su dva puta deblji od ljudske kose, a tri puta su dublje ukorijenjeni od ljudske vlasi. Način na koji drži ove svoje antene također mnogo govori o tome u kakvom je raspoloženju i kako se osjeća prema vama. Ako su brkovi normalno okrenuti i opušteni sa strane, sve je u redu. Međutim, ako ih jako polegne uz glavu i vrat, ljuta je i bolje je čuvati se takve mačke.

Mnoga društva za zaštitu životinja te ljubitelji mačaka kažu kako se radi o veoma važnoj literaturi za sve osobe koje žele udomiti mačku. Većina ljudi udomljavaju mačke isključivo s obzirom na to kako izgledaju, međutim komunikacija je veoma bitna. Iako slična, svaka mačka, jednako kao i čovjek, ima neki svoj specifičan način ‘razgovora’. Stoga je najbolje naučiti o svim tim načinima, družiti se s više životinja i udomiti onu s kojom se najbolje razumijemo.

Autor: Nevena

Ljubiteljica mačaka od malih nogu, a k tome i ljubiteljica lijepe riječi, diplomirana novinarka, vječita šetačica i istraživačica...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *