Devon Rex

Devon Rex

Devon rex pasmina je izgledom slična Korniš rexu. Među ljudima se pojavljuje tek 1960. godine. Otac pasmine devon rex bio je divlji mačak kovrčavog krzna koji je živio u blizini napuštenog rudnika kositra kraj Devonshirea u Engleskoj. Pario se sa ravnodlakom calico ženkom koja je izlegla mačiće u vrtu ljubiteljice mačaka Beryl Cox. Jedan od mačića, crno-smeđi mužjak, nazvan Kirlee imao je jednako kratku i kovrčavu dlaku kao i otac. Isprva za Kirleeja se mislilo da je u srodstvu s korniš rexom, ali kasnijim parenjem s kornišima i stalnim dobivanjem ravnodlakog potomstva zaključeno je da je devon rex zasebna vrsta. Devon je službeno priznat 1979. godine.

Karakterno devoni su jako privrženi ljudima, vole se maziti, spavati u krevetu svojih vlasnika, proučavati što rade, igrati se vraćanja bačene loptice, itd. Inteligentni su, zaigrani (ne toliko energični kao korniši, ali ipak zaigrani) i znatiželjni.

Kao i korniši, devoni imaju troslojno krzno, ali je vanjski sloj dlake jako nježan i osjetljiv pa često puca, a ova vrsta nerijetko uopće nema brkove. Zbog čestog pucanja dlake, mogu se razviti “ćelava” mjesta na tijelu mačke koja ostaju takva sve do idućeg ciklusa rasta dlake (obično u jesen i u proljeće). Upravo zato ne treba im četkanje, svakodnevno maženje je sasvim dovoljno.

Standard:

GLAVA ima oblik kratkog klina, čelo se savija prema plosnatoj glavi i zaobljeno je. Obrazi imaju istaknutiju jagodičnu kost, nos je vrlo kratak, daje sa zaobljenim čelom utisak stopa, njuška kratka sa jakom bradom i izrazitim jastučićima za brkove, brkovi i obrve kovrčavi, jaki i srednje dugi.

UŠI su vrlo velike i široke na bazi, sužavaju se prema zaobljenom vrhu. Prekrivene su s nježnom dlakom s ili bez nabora kože na vanjskom dijelu uha (ear muffs). Vrlo nisko su smještene.

OČI su velike, ovalne, razmaknute i ukošene prema vanjskom rubu uha, sjajne su i imaju jasne boje.

TIJELO je srednje veliko, čvrsto, mišičavo, vitko, širokih prsiju i vitkog vrata.

NOGE su tanke i duge. Zadnje noge su jako naglašene, prednje noge zakrivljene prema tijelu u obliku slova „O“. Šape malene i ovalne.

REP je dugačak, tanak, sužuje se prema vrhu i obrastao je kratkom dlakom.

KRZNO je vrlo kratko i nježno, mekano, kovrčavo s ili bez grublje dlake.

Autor: macke.hr

macke.hr su centralno mjesto za sve vlasnike mačaka ili one koji žele znati više. Novosti, informacije, pomoć i zanimljivosti - sve na jednom mjestu!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *