Oprez – kreme i tablete protiv bolova mogu biti fatalne za mačke!

Oprez – kreme i tablete protiv bolova mogu biti fatalne za mačke!

Veterinari već neko vrijeme upozoravaju koliko su određeni lijekovi koje koriste ljudi štetni za mačke, međutim čini se da njihova upozorenja rijetko tko shvaća ozbiljno pa tako nije rijetkost da mačke slučajno pojedu tablete ili poližu kreme. U nekim slučajevima sami vlasnici tretiraju svoje ljubimice lijekovima protiv bolova namijenjenim ljudima. Posljednjih tjedana dogodilo se nekoliko uzastopnih trovanja mačaka lijekovima i kremama protiv bolova pa se nadamo da će ovi slučajevi pomoći u tome da vlasnici budu oprezniji kada se radi o ovom problemu.

Američka Administracija za hranu i lijekove objavila je kako imaju podatke da su u zadnjih tjedan dana dvije mačke patile od zatajenja bubrega zbog konzumacije ljudskih lijekova protiv bolova te su hitnom veterinarskom akcijom jedva spašene, dok su tri mačke podlegle trovanju. Nakon što je obavljena obdukcija, otkriveno je da su sve tri uginule mačke imale velika oštećenja na crijevima i bubrezima, dokaz djelovanja protuupalnih lijekova, najčešće ibuprofena.

Prema podacima američkog Udruženja veterinara, upravo je ibuprofen najčešći lijek kojeg mačke pojedu, najvjerojatnije jer su tablete nalik na keksiće kakvim se one inače hrane. Kod mačaka ovaj lijek izaziva zatajenje bubrega te opasne čireve po crijevima.

Osim tableta i pilula, prijetnja su i kreme koje sadrže protuupalna svojstva, dakle kreme koje se inače koriste za smanjenje boli u mišićima i kostima. Upravo su te tri mačke koje su zadnjih tjedan dana podlegle trovanju bile izložene takvim kremama. Vlasnici, dakako, nisu mazali mačke tom kremom, ali su izjavili da su je sami koristili i očito je da je krema nekako dospjela i na mačke. Naime, svega 50 miligrama ibuprofena na jedan kilogram mačje težine može prouzročiti probleme.

Preporuke vlasnicima su da se sve tablete i kreme drže daleko od očiju i dodira mačaka pa čak i ako koristite kreme protiv bolova potrebno je biti krajnje oprezan jer i one mogu utjecati na mačke. Također, u slučaju da vam krema padne na parket ili tepih, fleku je potrebno temeljito isprati kako mačka ne bi s njom došla u doticaj. Ako sumnjate da je mačka došla u dodir sa lijekovima i primijetite da povraća, letargična je i izgubila je apetit, čim prije je odvedite veterinaru.

Autor: Nevena

Ljubiteljica mačaka od malih nogu, a k tome i ljubiteljica lijepe riječi, diplomirana novinarka, vječita šetačica i istraživačica...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *