Budite ekološki osviješten ljubitelj mačaka

Budite ekološki osviješten ljubitelj mačaka

Ekologija postaje sve važnija stavka u životu svakog čovjeka. Ljudi je sve više, prirodni resursi sve se više crpe, zagađenje je sve veće i ne možemo pokriti oči i uši na činjenicu da svaki čovjek može učiniti nešto, barem maleni dio kako bi očuvao planet na kojem živimo. Vjerovali ili ne, i kućni ljubimci su uz čovjeka veliki problem i pridonose napučenosti i zagađenju Zemlje pa treba i to uzeti u obzir kada se odlučujemo za još jednog člana u svojoj obitelji – mačku.

Udomljavajte, ne kupujte – mnogo je napuštenih mačaka, kako po skloništima gdje ona postoje, tako i po ulicama. Zemlji ćete učiniti mnogu veću uslugu ukoliko udomite mačku koja je već tu nego kupite koja je iz uzgojenog legla jer uzgojem se potiče seksualno iskorištavanje životinja i profit koji je zapravo nepotreban.

Sterilizirajte – iako mnogi imaju etičke dvojbe oko sterilizacije i kastracije mačaka, treba znati da je dizanje ruke ‘za’ to veliki ekološki korak. Na Zemlji ima mnogo neželjenih mačića pa zašto dodavati ulje na vatru?

Držite mačku zatvorenom – iako se čini nepravdom životinju poput mačke činiti zatvorenom, učinit ćete uslugu i njoj i sebi i prirodi. Naime, mačke koje su više u zatvorenom prostoru žive mnogo dulje i k tome mnogo manje napadaju druge životinje, posebice ptice. Mnogi znanstvenici kažu da su mačke jedna od najvećih prijetnji populaciji ptica u gradovima.

Pazite što im dajete jesti – jeftina hrana za mačke obično je izrađena od mesa životinja koje su bolesne, koje se tretiraju kao otpad u mesnoj industriji koja i ovako jako zagađuje okoliš. Također, da bi sličila na nešto, dodaje joj se mnogo hormona, boja, vitamina i čega sve ne, samo kako bi se uspjela prodati. Sve ovo veliko je opterećenje za okoliš.

Pazite koji pijesak koristite – jednako kao i s jeftinom hranom, sličan slučaj je i s jeftinim pijeskom za mačke. Većina ima u sebi sastojke koji jako oštećuju Zemlju, zagađuju okoliš, a radi se upravo o svojstvu da mačji izmet pretvore u grudu koju je kasnije lako izbaciti u kantu za smeće. Običan pijesak nema to svojstvo i morat ćete ga češće čistiti, ali zapravo ćete napraviti veliku uslugu planetu ako izaberete njega, a ne kemiju iz trgovine.

Koristite eko igračke, ogrlice i kozmetiku – to su dodaci od drveta, lana, pamuka i sličnog. Obično su takvi proizvodi obojani bojama koje nisu štetne što je dodatni plus. Kada se radi o sredstvima za njegu, također postoje eko proizvodi na bazi bilja i esencijalnih ulja.

Za kraj, evo i nekoliko brojki o kojima vrijedi razmisliti:

  • 39 milijuna ptica ubiju mačke godišnje samo u američkoj saveznoj državi Wisconsin!
  • 75 posto manje rizika od alergija imaju osobe koje su kao djeca odrastala uz kućnog ljubimca u obliku mačke ili psa.
  • 5,500 mačaka i pasa okoti se svakih sat vremena samo u Sjedinjenim Državama!
  • 25 posto pasa i mačaka iz ‘čistog’ uzgoja imaju ozbiljne zdravstvene probleme upravo zbog uzgoja.
  • 3 do 4 milijuna mačaka i pasa godišnje se eutanizira samo u SAD-u.

Nevena
Autor: Nevena

Ljubiteljica mačaka od malih nogu, a k tome i ljubiteljica lijepe riječi, diplomirana novinarka, vječita šetačica i istraživačica...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *