Kako odrediti idealnu težinu mačke?

Kako odrediti idealnu težinu mačke?

Pretilost kod mačaka je prečesta pojava koja loše utječe na njihovo zdravlje. Višak kilograma će skratiti život vašeg ljubimca, kao i njegovu kvalitetu. Prekomjerna težina utječe na razvoj mnogih bolesti, poput dijabetesa, bolesti srca i dišnih puteva.

Problem nastaje zbog nakupljanja masnoća u tijelu životinje, zbog čega težina bude veća i 15 do 20 posto od preporučene.

Čimbenici koji utječu na težinu mačke ovise o njezinoj pasmini, spolu i životnoj dobi. Postoji nekoliko načina na koji možemo odrediti idealnu težinu, ali i na vrijeme primijetiti kada ona krene u lošem smjeru.

Redovito vaganje

Ako mačku stavite na vagu jednom tjedno, lako možete uočiti promjene u težini.

Kako bi vaganje olakšali, izvažite se s mačkom u naručju i bez nje. Razliku oduzmite, i tako ćete dobiti točan broj kilograma vašeg ljubimca bez sati nagovaranja da stane na vagu.

Pregled tijela

Težina vašeg ljubimca je jako važna, jer velike oscilacije mogu biti štetne i utjecati na njegovo zdravlje. Stoga je važno pratiti promjene na tijelu, a to je lako učiniti tijekom svakodnevnog maženja.

Prijeđite rukama preko rebara, kralježnice i ramena mačke. Tako ćete najbolje primijetiti mali sloj masnoće između kože i kostiju. Ako ne možete napipati koštane dijelove, mačka je vjerojatno počela dobivati na težini.

Još jedan trik kako primijetiti pretilost je pogled na mačku odozgo kako bi mogli vidjeti je li struk definiran ili su se nakupile masne naslage na tom području.

Uzroci pretilosti

Čimbenici koji utječu na gomilanje kilograma su pretjerano spavanje i općenito ležanje, bez veće tjelesne aktivnosti tijekom dana.

Pretilost mačaka uzrokuje i spol životinje, sterilizacija, dob i naravno način hranjenja mačke.

Što se hrane tiče, pogrešno je zdjelicu cijeli dan ostaviti napunjenu kako bi se vaš ljubimac mogao poslužiti kad ogladni. Mačke su životinje koje bi mogle jesti po cijele dane, iako ne osjećaju glad.

Pravilno raspoređenim obrocima održat ćete težinu mačke, ali i čuvati njeno zdravlje.

Ako je posrijedi lijena mačka koja ne voli kretanje, po kući joj možete rasporediti male količine hrane i navesti ju na igru i traženje. Tako ćete ju pokrenuti, ali i nagraditi za napravljenu aktivnost. Ležanje po cijele dane može joj jako naštetiti, zato koristite svaku priliku da ju motivirate na neku aktivnost. Nije potrebna cjelodnevna igra i animiranje, jer već kratko vrijeme provedeno u igri lopticom ili sličnom igračkom može poboljšati njezino zdravstveno stanje.

fat cat photo

Photo by danperry.com

Idealna težina

Kako bi se borili protiv pretilosti mačke i mogućih zdravstvenih tegoba koje joj prijete, važno je znati izračunati idealnu težinu. Većina mačaka teži između 2 i 11 kilograma, no treba napomenuti kako težina ovisi o pasmini mačke i spol. Primjer su perzijske mačke kojima je težina od 3 do 5,5 kilograma, dok težina sijamskih mačaka varira između 2 i 4,5 kilograma.

Uravnotežena prehrana

Početak problema s viškom kilograma počinje s prekomjernim unosom hrane.

Zdrava hrana koja je u skladu s godinama, težinom i pasminom mačke osigurat će joj sve važne nutrijente koji su joj potrebni tijekom dana.

Bilo bi poželjno da su obroci raspoređeni u isto vrijeme, te da se poslastice ne zamjenjuju za obrok, niti da se daju ostatci od vaših obroka. Takva hrana može napraviti veliku štetu vašim ljubimcima, jer sadrži dodatke i začine koje mačke ne smiju unositi u organizam.

Težina vaše mačke može se održavati na vrlo jednostavan način, a ako niste sigurni koliko joj je hrane dovoljno, potražite savjet veterinara.

Promatranjem životinje možete na vrijeme uočiti promjene na njenom tijelu i načinu na koji hoda. Suvišni kilogrami se odražavaju na njezinu kondiciju, a mogu izazvati cijeli niz bolesti.

Kada mačka uđe u vaš dom, o mnogočemu ovisi o vama zato je odgovorno vlasništvo od velike važnosti. Imajte na umu da su kućni ljubimci dio vaše obitelji, te da se prema njima treba odnositi odgovorno, s ljubavlju i poštovanjem.

Photo by Yukari*

Autor: Dolores

Novinarka, fotografkinja i velika ljubiteljica životinja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *