Cat Temple – kulturna znamenitost Japana

Cat Temple – kulturna znamenitost Japana

Gotovo pa svaki turistički vodič o Japanu spominje psa Hachika, o kojem je snimljen i film i kojem je podignut i spomenik. Podsjetimo se, u filmu Hachikovog gospodara glumi Richard Gere. Hachiko mu je jako privržen i svakoga dana ga ispraća i čeka na stanici na posao i s posla. Međutim, jednog dana gospodar umire, ali Hachiko ga dolazi čekati i dalje na stanicu.

Ipak, ovo je stranica o mačkama pa nemojte misliti da ste se zabunili i kliknuli na stranicu o psima. Naime, u rijetko kojem turističkom vodiču o Japanu pronaći ćete podatke o nepravdno zapostavljenom Cat Temple ili Hramu mačaka.

Hram mačaka u Japanu

Radi se o hramu posvećenom mačkama koji je prepun umjetničkih djela s temom mačaka, prije svega statua te slika, ali i mnogo, mnogo drugih umjetničkih formi. Ovo je mjesto koje će oduševiti sve ljubitelje ovih životinja. Također, budući je često nepravedno zapostavljen u smislu da se ne ističe jednako kao i Hachiko s početka priče, oni koji se brinu o hramu podsjećaju da je hram napravljen za sve mačke koje su bile veoma važne svim japanskim ljudima kroz povijest i koje su ovu otočnu državu naseljavale mnogo prije nego se Hachiko pojavio.

U muzeju se može čak pronaći i mačja verzija ‘ne vidi zla, ne čuj zla, ne izgovori zla’ koja se inače prikazuje s likom majmuna, a u hramu je, pogađate, prikazana s mačjim likovima.

Hram mačaka u Japanu

A povijest ovog hrama povezana je s klanom samuraja Mori. Kada je jedan od glavnih predstavnika umro, njegov vjerni prijatelj bio je toliko tužan da si je oduzeo život pa je u dvorcu Hagi ostala samo mačka na koju je, očito, prešao osjećaj vjernosti i časti kojeg imaju samuraji. Mačka je punih 49 dana odlazila na grob svog gospodara i tugovala. Legenda kaže da je tada preminula, a da su sve mačke u okolici te noći mijaukale od tuge. Sve je čuo lokalni svećenik te je održao misu za mačku, a nakon toga sve su se druge mačke umirile i konačno prestale plakati. U spomen na ovu vjernu mačku u dvorcu je otvoren Hram mačaka.

Autor: Nevena

Ljubiteljica mačaka od malih nogu, a k tome i ljubiteljica lijepe riječi, diplomirana novinarka, vječita šetačica i istraživačica...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *