Mačke ubiju više ptica nego vjetrenjače!

Mačke ubiju više ptica nego vjetrenjače!

Obožavamo mačke, to je činjenica. One se prekrasne, predivne i najbolje ljubimice koje bi ijedan čovjek mogao zamisliti. Međutim, pokraj svih ovih hvalospjeva ipak treba biti realan i priznati – mačke doista ponekad prave probleme. Ne, ne mislimo na sve one glavobolje koje nam zadaju jer nekamo odlutaju i ne vraćaju se danima ili se vrate mršave, ispijene i bolesne. Danas govorimo o problemu kojeg mačke rade biološkoj raznolikosti našeg planeta. Naime najnovije istraživanje pokazuje šokantne podatke – vjetroelektrane godišnje usmrte oko 300,000 ptica, dok mačke kućne ljubimice ubiju oko 3 milijarde ptica u istom vremenskom razdoblju!

Da bi stvar bila još ozbiljnija, istraživanje je provedeno na području Sjedinjenih Država te Kanade, što znači da su brojke mnogo alarmantnije kada bismo u obzir uzimali čitav svijet. Pokazalo se da su neke vrste ptica ozbiljno ugrožene jer im je oteto oko 95 posto staništa na kojem žive, a velika prijetnja su im upravo domaće mačke. Za vjetroelektrane se već  znalo da su opasnost za ptice, no kada usporedimo tu opasnost s mačkama, onda je ona zanemariva.

Evo i konkretnih podataka: vjetroelektrane u ovoj regiji ubiju između 214,000 i 368,000 ptica godišnje. U istom razdoblju oko 618 milijuna ptica izgubi život u sudaru s tornjevima za mobitele i radijske veze. No, opet, sve ovo nije ništa ako se usporedi s onim što rade mačke, a to je da godišnje usmrte od 1,4 do 3,7 milijardi ptica!

Ako volite brojke, onda je situacija sljedeća – jedna mačka ubije oko 10,000 puta više ptica svih vrsta nego što to napravi jedna vjetroelektrana. Ako k tome uzmemo u obzir da većina mačaka pticu kao plijen zapravo ne pojede već je donese kući kako bi se pohvalila vlasniku, problem je tim veći i tim apsurdniji. Ako ništa, učite svoje ljubimice da to nije nešto za pohvalu (puno sreće s time).

Autor: Nevena

Ljubiteljica mačaka od malih nogu, a k tome i ljubiteljica lijepe riječi, diplomirana novinarka, vječita šetačica i istraživačica...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *