Uzrokuje li uzgoj mačaka njihovu pretilost?

Uzrokuje li uzgoj mačaka njihovu pretilost?

Prethodne studije provedene na psima dokazale su da su mnoge vrste pasa koje se uzgajaju danas pretile, prvenstveno one vrste koje su se desetljećima uzgajale kao radni psi, a sad su ljubimci i članovi obitelji. Tragom tih istraživanja provedeno je i prvo službeno istraživanje među uzgajanim mačkama koje je došlo do istog zaključka – da uzgajanje mačaka uzrokuje njihovu pretilost.

U istraživanju je mjereno 268 mačaka koje su sudjelovale na najrazličitijim izložbenim showovima, dakle radilo se o mačkama koje se ciljano uzgajaju te nisu prepuštene nekontroliranom križanju i rasplođivanju. Koristila se metoda pomoću vida i opipa kojom se utvrđuje stupanj pretilosti životinje, odnosno na osnovi pregleda dobiva se indeks od 1 do 9 (što je broj veći, to je pretilost veća). Ova metoda vizualnog i taktilnog pregleda pokazala se veoma učinkovitom jer rezultati koji se dobiju na taj način podudaraju se s rezultatima dobivenim raznim snimanjima i mjerenjima indeksa tjelesne mase i indeksa masnoće u tijelu.

Mačke koje ovim mjerenjem dobiju indeks od 1 do 3 smatraju se premršavim, one koje dobiju indeks 4 ili 5 su savršenih mjera, one s indeksom od 6 do 7 su pretile, a od 8 do 9 su debele ili opasno pretile.

Potvrđeno je da je čak 46 posto od svih 268 mačaka dobilo indeks preko 5 u ovom istraživanju. Ovo znači da je gotovo polovina mačaka na izložbenim priredbama pretilo. Nadalje, istraživanje je pokazalo da oko 5 posto mačaka ima indeks 8 ili 9, što znači da su debele ili opasno pretile dok je 90 posto kastriranih odraslih mužjaka i 82 posto steriliziranih odraslih ženki pretilo (s indeksom većim od 5). Međutim, ni među nekastriranim mužjacima te nesteriliziranim ženkama situacija nije blistava jer čak 44 posto odraslih mužjaka koji nisu kastrirani te 30 posto ženki koje nisu sterilizirane imaju indeks veći od 5.

Nekoliko je objašnjenja za ovakvu, mogli bismo reći, poražavajuću situaciju. Jedno objašnjenje tako kaže da se kontroliranim uzgojem prenose geni koji utječu na pretilost mačaka koje su stvorene za neke drugačije uvjete života u usporedbi sa onima u kojima danas žive. Drugo objašnjenje kaže da je uzrok pretilosti kod mačaka sam kontrolirani uzgoj, odnosno standardi koji se traže kod izložbenih životinja, jer se preferiraju mačke koje su jače konstrukcije, robusnije i slično.

Autor: Nevena

Ljubiteljica mačaka od malih nogu, a k tome i ljubiteljica lijepe riječi, diplomirana novinarka, vječita šetačica i istraživačica...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *