Mačja leukemija

Mačja leukemija

Mačja leukemija jedna je od najozbiljnijih zaraznih bolesti koja može snaći vašu mačku. Uzročnik je virus iz široke porodice tzv. retrovirusa. Značajka je svih virusa sposobnost dugotrajnog boravka u tijelu zaražene životinje kombinirajući svoj DNA sa onim od domaćina, pritom ometajući normalno funkcioniranje stanica.

Virus često napada koštanu srž onemogućujući normalnu proizvodnju crvenih krvnih zrnaca što dovodi do anemije i objašnjava porijeklo naziva bolesti.

Prije usvajanja svake životinje preporučljivo ju je testirati na prisutnost virusa kod vašeg veterinara, posebno ako u vašem kućanstvu već imate mačku kako bi spriječili širenje zaraze. Ovo je posebno važno ako udomljujete životinju koja je boravila vani.

Simptomi i razvoj bolesti razlikuju se od mačke do mačke, ovisno o stanju imunološkog sustava životinje i soju virusa. Dok neke mačke mogu doživjeti starost kao nosioci ovog virusa, jednom kada se simptomi bolesti pojave stanje životinje ubrzano propada i dovodi do neizbježne smrti jer ne postoji efikasna terapija za liječenje.

Simptomi su pad težine i apetita, bezvoljnost i anemija koju možete utvrditi pregledom desni koje će u slučaju oboljenja biti vrlo svijetle, gotovo bijele boje zbog nedostatka crvenih krvnih zrnaca.

U slučaju da je testirana životinja zdrava, preporučljivo ju je cijepiti protiv mačje leukemije i na taj se način poštediti brige u budućnosti.

Virus mačje leukemije je bezopasan za čovjeka.

Autor: Riba

Mačkolog laik sa 30+ godina iskustva.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *