Zimska pravila za njegu dlake

Zimska pravila za njegu dlake

Zima je godišnje doba koje volimo provoditi u toplini doma i društvu naših kućnih ljubimaca. Sezona spavanja i mirovanja ne vrijedi za potrebe dotjerivanja vaših mačaka, kojima je potrebno posvetiti posebnu pažnju. Vjerojatno neće biti oduševljene zimskim ritualima njege dlake, no ona je nužna kako bi predstojeće mjesece dočekale spremne i uredne. Zdrava i sjajna dlaka pokazatelj je zdravlja vaše mačke, a sve ono što je potrebno uvijek dolazi iznutra. Pazite na njezinu težinu, unos kalorija i odabir namirnica koje uzima.

Često četkanje

Mačke se najviše linjaju u proljeće i jesen. U proljeće se oslobađaju od svog zimskog kaputa, dok na jesen ponovno oslobađaju staru dlaku kako bi napravile mjesta za novi sloj dlake koji ćeš ih grijati tijekom duge i hladne zime. To znači da će tijekom zime vaša mačka imati puno deblji sloj dlake kako bi se zaštitila od hladnoće.

cat comb photo

Photo by chispita_666

Nekim mačkama će to stvarati veliki problem, jer će imati puno više posla. Većina njih neće dovoljno dobro obraditi svoju dlaku, zato im je potrebna vaša pomoć. Odvojite više vremena za četkanje vaše mačke, a onima s dugom dlakom posvetite svakodnevnu njegu i pažnju. Time ćete spriječiti zapetljavanje i omogućiti im njegovanu, meku dlaku kroz koju će biti užitak prolaziti prstima. Četkanje uvijek započnite nježno i polako, koristeći specijaliziranu četku ili češalj sa širokim zupcima. Krenite s malim dijelovima tijela, pomažući joj da se navikne na osjećaj.

Oprezno sa zapetljanim krznom

Ako ste to prekasno primijetili i vaša mačka već ima poteškoće sa zapetljanim krznom, ne preostaje vam ništa drugo nego ga odrezati. Pritom budite vrlo oprezni, jer je mačka vrlo osjetljiva kad počnete povlačiti krzno i mogla bi napraviti neki nagli pokret.

Koristite isključivo mašinicu koja je dizajnirana i namijenjena za osjetljiva područja, a škarice zaobilazite u širokom luku. Mačja koža je jako tanka i nemojte riskirati ozljede koje bi se mogle dogoditi dok pokušavate odvojiti zapetljano krzno.

Prekomjerna težina

Provjerite ima li vaša mačka prhut na sredini leđa i oko repa. To bi mogao biti znak da životinja ne može dosegnuti određene točke tijela tijekom dotjerivanja, a razlog bi mogla biti prekomjerna težina. Višak kilograma nije samo zapreka fleksibilnosti, već i rizik od mnogih kroničnih zdravstvenih problema poput visokog tlaka, dijabetesa, bolesti srca…

cat comb photo

Photo by torbakhopper

Ako je pretilost razlog zbog kojeg dlaka vaše mačke gubi na gustoći i sjaju, to je prvi problem koji se treba riješiti. Posjetite veterinara koji će izračunati pravu količinu kalorija koju bi životinja trebala dnevno unositi. Mačke težinu moraju gubiti polako, jer nagli gubitak kilograma mogao bi dovesti do ozbiljnih bolesti jetre.

Kako se boriti protiv statičkog elektriciteta?

Statički elektricitet uzrokuje mnoge teškoće, od stršenja dlaka u zraku, do mnogo neugodnijeg, statičkog šoka. Vrlo suhi zrak i hladnoća povećavaju statički elektricitet, pa su zimi mačke sklonije ”udarima”. Čak i tijekom maženja s mačkom i nježnih prelazaka preko njezine dlake, može uslijediti neugodni šok koji se stvorio tijekom statičkog naboja.

Kako bi ublažili suhoću u zraku i izbjegli udare, koristite ovlaživač zraka. Više vlage u prostoriji spriječiti će statičke šokove, ali i ostale nelagodnosti koje vi i vaši ljubimci možete doživjeti. Možete i u stanu rasporediti nekoliko biljaka ili na radijatore staviti zdjelice s vodom koje će ublažiti suhoću zraka.

Obratite pažnju na bolne zglobove

Tijekom zimskih mjeseci kada su temperature vrlo niske, starije mačke ili one koje boluju od artritisa često imaju problema sa zglobovima. Mogle bi osjećati jaku bol i biti puno osjetljivije na dodir. Ako ju morate četkati, budite nježni i pazite na područje oko zglobova. Primijetite li da se mačka prestala dotjerivati i zanemaruje svoje krzno, odvedite ju kod veterinara na pregled. Neki veterinari će odlučiti obrijati problematična područja koja se više ne mogu dovesti u red.

cat foot photo

Photo by psyberartist

Brigu o dlaci mačke možete prepustiti i salonima koji su se specijalizirali za njegu i održavanje dlake mačaka. Na taj način joj možete omogućiti zdravi rast i odgovarajuću njegu.

Zdrava dlaka kao prioritet

Nema ničega ljepšeg od sjajne, guste mačje dlake. Pravi je užitak za dodir, a njezin zimski kaput može sadržavati više od 130 tisuća dlaka. Svojoj mački možete pomoći u stvaranju debljeg i zdravijeg zimskog kaputa ako joj osigurate zdravu i uravnoteženu prehranu. Ako mačka ne unosi dovoljan omjer ugljikohidrata, proteina i masti, njezino tijelo može imati dugotrajne posljedice.

Ako se hrani lošom hranom, koju pritom teško probavlja, uskraćeni su joj mnogi vitamini i minerali potrebni za normalno funkcioniranje i razvoj. Esencijalne masne kiseline, poput dodatka u prehrani ili hrani koja sadržava omega 3, mogu pomoći da raste sjajnija i gušća dlaka.

cat coat photo

Omega 3 masne kiseline imaju protuupalno djelovanje, inhibiraju sintezu određenih medijatora upale, poboljšavaju opskrbu moždanog tkiva kisikom, te maju pozitivno djelovanje na razvijanje sposobnosti učenja kod mačića. Zahvaljujući biološkoj ulozi omega 3 masne kiseline koriste se u prehrani mačaka, te osobito onih starije životne dobi koji pate od kroničnih upalnih bolesti poput osteoartritisa, kroničnog bubrežnog zatajenja, upalnih bolesti crijevnog sustava te raznih dermatoloških patologija.

Prije bilo kakvog unosa dodataka takve vrste, razgovarajte s veterinarom koji će vas savjetovati o točnoj količini ili vrsti hrane koja je najbolja za vašeg ljubimca.

Autor: Dolores

Novinarka, fotografkinja i velika ljubiteljica životinja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *