Norveška šumska mačka

Norveška šumska mačka

Norveška šumska mačka, kako joj i samo ime kaže, potječe iz Norveške. Vrlo je snažne mišićave građe, prekrivena dvostrukim slojem krzna što joj pruža zaštitu tijekom zimskih mjeseci, ali ju čini i odličnim mekanim i čupavim partnerom za maženje. Također, može mijenjati krzno ovisno o vremenu – linja se u proljeće i jesen.

norwegian forest cat photo

Photo by Froskeland

U Norveškoj je poznata pod imenom norsk skogkatt i sudeći prema skandinavskim mitovima u kojima se pojavljuju velike dugodlake mačke, kao vrsta postoji već tisućama godina. Prema nekim pričama norsk skogkatt bio je i suputnik Leifu Eriksonu, poznatom vikinškom istraživaču, na njegovim dugim plovidbama. Ove otporne mačke uspjele su preživjeti ekstremne norveške vremenske prilike te razvile dugo vodonepropusno krzno, ali i oštar um te jake instinkte za preživljavanje.

Prvi pokušaj priznavanja ove vrste zabilježen je tijekom 30-ih godina 20. stoljeća. Tijekom Drugog svjetskog rata cijela pasmina je zamalo izumrla, što zbog samih ratnih zbivanja, što zbog sve češćeg križanja s norveškom domaćom mačkom – hauskattom. U poslijeratnom razdoblju uzgajivači su počeli sa spašavanjem vrste, a pokojni kralj Olaf je tu šumsku mačku prozvao “službenom mačkom” Norveške.

norwegian forest cat photo

Photo by Rob124

Karakterom ova je mačka vrlo razigrana i znatiželjna. S obzirom na atletsku građu vrlo često će se naći na vrhu vaših kuhinjskih ormarića i polica s knjigama. Nije agresivna i vrlo se rado mazi te se vrlo brzo prilagođava novim ljudima i situacijama. Vrlo često mijauču i pokušavaju komunicirati s vlasnikom. Zbog tako visoke razine energije, ovoj mački je potrebno puno kretanja i igranja. Četkanje je obavezno tijekom sezone linjanja.

Standard:

GLAVA ima oblik jednakostraničnog trokuta. Lagano je zaobljenog čela, profil joj je potpuno ravan s potpuno ravnim nosom. Snažne je brade.
OČI su velike, ovalne, otvorene, lagano položene koso, budnog pogleda. Sve boje očiju su dozvoljene.
UŠI su velike, široke na bazi, sužavaju se prema vrhu, bogato obrasle dlakom sa velikim čupercima na vrhu.
TIJELO je snažno i snažne građe kostiju.
NOGE Snažne, visoke, zadnje su veće od prednjih. Šape okrugle i velike u proporciji sa nogama.
KRZNO je poludugodlako, vunenaste mekane guste poddlake, prekriveno sa vodootpornom dlakom grube i sjajne strukture. Mačka ima bogato krzno na prsima, kao i bogat ovratnik. Dozvoljene su sve boje i kombinacije s bijelim, izuzev pointed oznaka, čokoladna, lila i fawn.
REP je dug, preklopljen i doseže barem do ramena ili šije. Bogato je obrastao.

Photo by Froskeland

Autor: macke.hr

macke.hr su centralno mjesto za sve vlasnike mačaka ili one koji žele znati više. Novosti, informacije, pomoć i zanimljivosti - sve na jednom mjestu!

There is 1 comment for this article

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *