Jesu li suše uzrok većoj mačjoj plodnosti?

Jesu li suše uzrok većoj mačjoj plodnosti?

Pretpostavljamo da nikada niste o ovome razmišljali, međutim ova nam priča stiže s mjesta u kojem već dulje vrijeme vladaju velike suše, a ljubitelji životinja te volonteri u skloništima za napuštene životinje svjedoče da je broj mačića mnogo, mnogo veći nego što je bio kada nije bilo suše.

Radi se o Oaklandu u Kaliforniji. Tamošnja društva za zaštitu životinja kažu kako imaju problem s velikim brojem mačića koji su se, osim što ih ima mnogo više nego prijašnjih godina, počeli pojavljivati znatno ranije nego prije. Primjerice, samo jedno od društava za napuštene mačke ima već 80 novih mačića, a prava ‘sezona’ mačaka tek je trebala započeti. Iz tog razloga su se mnogi zapitali – utječe li suša na veću plodnost kod mačaka?

Kontaktirani su stručnjaci za životinje koji kažu kako nisu sigurni da je suša uzrokovala veću mačju populaciju jer to inače nije normalno životinjsko ponašanje. Naime, sve divlje životinje u ekstremnim vremenskim uvjetima pokušavaju odgoditi potomstvo, a neke, koje su već skotne, čak i abortiraju. Međutim, mačke nas često iznenađuju pa tako i sada te se ponašaju suprotno od nekih već poznatih zakona prirode. Sve je ovo naravno samo pretpostavka jer pravih dokaza još nema da suša ovako djeluje na mačke. U cijeloj ovoj priči ne smijemo zaboraviti ni sljedeće – većina divljih mačaka voli vodu, rado će se okupati, dok naše domaće mačke (barem većina njih) vodu jednostavno – mrzi!

Kako bilo, broj mačaka lutalica u svim je dijelovima svijeta veoma velik te raste iz godine u godinu. Samo u Sjedinjenim Američkim Državama broj mačaka lutalica 2013. godine je iznosio 50 milijuna, a već 2014. godine 58 milijuna, što znači da njihova populacija raste iz godine u godinu. Ako suša na njih zaista djeluje tako da postaju još plodnije nego inače, brojke koje bi nas mogle dočekati na kraju ove godine zasigurno će nas zapanjiti.

Autor: Nevena

Ljubiteljica mačaka od malih nogu, a k tome i ljubiteljica lijepe riječi, diplomirana novinarka, vječita šetačica i istraživačica...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *