Sunčane opekline kod mačaka

Sunčane opekline kod mačaka

Nedovoljnim poznavateljima mačaka već sam naslov zvučat će pomalo nevjerojatno, no, istina je – mačke zaista mogu dobiti opekline od sunca. Dugotrajno izlaganje sunčevim zrakama za njih je opasno, gotovo jednako koliko i za ljude.

Njihov gusti krzneni kaput nije im od velike pomoći kada je sunce u pitanju i ni u kom slučaju nemojte pomisliti da im je on dovoljna zaštita od jakih ultraljubičastih zraka.

U posebnoj opasnosti su mačke svjetlije dlake, ponajprije pasmine čija je dlaka čisto bijele boje, a u najvećoj opasnosti su, dakako, pasmine bez dlake, poput pasmine Sfinks (Sphynx).

Boja dlake pokazatelj je pigmentacije kože, a osnovno pravilo glasi – što je dlaka svjetlija to je pigmentacija manja, a time i rizik od opeklina veći.

Nos, kapci te vrhovi i rubovi ušiju posebno su osjetljiva područja na kojima dlaka nije gusta zbog čega je koža na tim dijelovima mačjeg tijela u najvećoj mjeri podložna sunčevim opeklinama.

Koji su simptomi opeklina od sunca kod mačaka?

Prvi simptomi sunčevih opeklina vidljivi su na ušnim školjkama.
Primijetite li da su uši vaše mace obrubljene crvenom, na dodir toplom kožom, koja je prekrivena ljuskama ili mjehurićima, odmah, bez odlaganja reagirajte jer vrlo vjerojatno se radi o opeklinama prvog stupnja.

Ako se pravovremeno ne liječi ovo stanje može dovesti do bakterijske infekcije i ozbiljnih rana. U težim slučajevima komplikacije vezane uz opekline u konačnici mogu rezultirati i amputacijom uha.

Osim akutnih posljedica u obliku opeklina, odnosno kožnih oštećenja, prekomjerno izlaganje suncu kod mačaka, pasa i ostalih životinja, baš kao i kod ljudi, u velikom broju slučajeva dovest će do raka kože.

Kako zaštititi životinju od jakih sunčevih zraka?

Idealan i najsigurniji način je prevencija pa stoga svakako nastojte spriječiti boravak mačke na otvorenom sunčanom položaju u vrijeme kada su sunčeve zrake najjače.

Dakle, vaš zadatak je pokušati diskretno i nenametljivo maknuti macu u zaklon, odnosno odvratiti ju od nauma da se beskrajno dugo izležava na jakom suncu.

U slučaju da nemate mogućnost cjelodnevnog nadzora vaše mezimice tada je najbolje rješenje nanošenje sredstva za zaštitu kože na osjetljiva područja mačjeg tijela. Na tržištu postoje posebne kreme za zaštitu od sunca namijenjene kućnim ljubimcima a odlično može poslužiti i dječja krema za sunčanje s visokim UV faktorom.

U pet shopovima možete kupiti i kreme za zaštitu i njegu kože kućnih ljubimaca, primjerice Cink – vitaminska mast.

Ako posumnjate da je koža mace već blago opečena prije posjete veterinaru možete pokušati tretirati područje nekom od krema za opekline, poput Lek Dermazin kreme, no ako je opeklina izražena bez odlaganja posjetite veterinara koji će pregledati životinju i prema dijagnozi i stanju odrediti najbolju terapiju.

Sljedeći put kada vidite svoju mezimicu kako uživa u omiljenoj zabavi – izležavanju i protezanju na najsunčanijem mjestu u dvorištu, obavezno reagirajte, jer mačke nisu svjesne svih opasnosti koje se kriju u ugodnoj toplini sunčevih zraka.

Autor: macke.hr

macke.hr su centralno mjesto za sve vlasnike mačaka ili one koji žele znati više. Novosti, informacije, pomoć i zanimljivosti - sve na jednom mjestu!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *